Određivanje alergena kikirikija ELISA metodom (CROSBI ID 417969)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Špalj, Sara
Marković, Ksenija
hrvatski
Određivanje alergena kikirikija ELISA metodom
Cilj ovog istraživanja bio je primjenom ELISA (engl. Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay) testa odrediti udio potencijalnih alergena kikirikija u četiri uzorka kakaovog praha i četiri uzorka instant kakaovih proizvoda različitih proizvođača te ih usporediti s navodima u okviru informacija o hrani vezanim uz prisustvo alergena. U šest od ukupno osam analiziranih uzoraka su detektirani alergeni kikirikija. Udio alergena kikirikija u uzorcima kakaovog praha se kretao u rasponu od 0, 37 do 0, 64 mgkg-1, a u uzorcima instant kakaovih proizvoda u rasponu od 0, 14 do 0, 26 mgkg-1. Najviši udio alergena kikirikija (0, 64 mgkg-1) je detektiran u uzorku kakaovog praha ''KP4'' pri čemu na deklaraciji proizvoda nije bio prisutan navod koji se odnosi na prisustvo alergena kikirikija.
alergeni kikirikija ; ELISA ; informacija o hrani
nije evidentirano
engleski
Determination of peanut allergens by ELISA method
nije evidentirano
ELISA ; food information ; peanut allergens
nije evidentirano
Podaci o izdanju
27
19.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb