Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kuhinjska sol u pršutu (CROSBI ID 417970)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Pavlinić, Mateja Kuhinjska sol u pršutu / Vahčić, Nada (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2015

Podaci o odgovornosti

Pavlinić, Mateja

Vahčić, Nada

hrvatski

Kuhinjska sol u pršutu

Prehrambeni unos natrija, odnosno kuhinjske soli, povezan je sa razvojem hipertenzije, glavnog rizičnog čimbenika za nastanak bolesti srca i krvnih žila. Suhomesnati proizvodi predstavljaju jedan od važnijih prehrambenih izvora kuhinjske soli. Hrvatska je, po uzoru na druge razvijene zemlje, pokrenula inicijativu za smanjenje unosa soli koja obuhvaća suradnju s industrijom i smanjenje udjela soli u ciljanim proizvodima među kojima su i mesni proizvodi. Kuhinjska sol u mesnim proizvodima ima važnu tehnološku ulogu jer sudjeluje u formiranju okusa, teksture i arome, dok istovremeno utječe na trajnost proizvoda. Cilj ovog rada bio je odrediti količinu NaCl u uzorcima istarskih i dalmatinskih pršuta. Za određivanje udjela NaCl korištena je metoda po Mohru. Veći udio NaCl izmjeren je u dalmatinskim pršutima, međutim razlika nije statistički značajna.

sol ; pršut ; hipertenzija

nije evidentirano

engleski

Common salt in dry-cured ham

nije evidentirano

salt ; dry-cured ham ; hypertension

nije evidentirano

Podaci o izdanju

23

09.09.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Nutricionizam