Udio masti i sastav masnih kiselina Dalmatinskog i Istarskog pršuta (CROSBI ID 418098)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Raspović, Ivana
Vahčić, Nada
hrvatski
Udio masti i sastav masnih kiselina Dalmatinskog i Istarskog pršuta
Tijekom ovog istraživanja određen je kemijski sastav Dalmatinskog i Istarskog pršuta (udio vode, sadržaj pepela, količina sirovih bjelančevina, ukupna količina masti) i provedena je analiza metilnih estera masnih kiselina plinskom kromatografijom. Kemijski sastav i udjeli masnih kiselina su dosta slični između Dalmatinskog i Istarskog pršuta. Dobiveni rezultati statistički su određeni (t-test). Kod kemijskog sastava utvrđena je statistički značajna razlika u udjelu pepela i masti između analiziranih pršuta. S obzirom na udio pojednih masnih kiselina, dokazano je da se samo udjeli oleinske kiseline (C18:1n9c) i cis-11-eikozenska kiseline (C20:1) statistički značajno razlikuju obzirom na vrstu pršuta.
Dalmatinski pršut ; Istarski pršut ; kemijski sastav ; sastav masnih kiselina
nije evidentirano
engleski
Fat content and fatty acid composition of the Dalmatian and Istrian dry-cured ham
nije evidentirano
Dalmatian dry-cured ham ; Istrian dry-cured ham ; chemical composition ; fatty acid composition
nije evidentirano
Podaci o izdanju
62
25.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb