Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Udio masti i sastav masnih kiselina Dalmatinskog i Istarskog pršuta (CROSBI ID 418098)

Ocjenski rad | diplomski rad

Raspović, Ivana Udio masti i sastav masnih kiselina Dalmatinskog i Istarskog pršuta / Vahčić, Nada (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2015

Podaci o odgovornosti

Raspović, Ivana

Vahčić, Nada

hrvatski

Udio masti i sastav masnih kiselina Dalmatinskog i Istarskog pršuta

Tijekom ovog istraživanja određen je kemijski sastav Dalmatinskog i Istarskog pršuta (udio vode, sadržaj pepela, količina sirovih bjelančevina, ukupna količina masti) i provedena je analiza metilnih estera masnih kiselina plinskom kromatografijom. Kemijski sastav i udjeli masnih kiselina su dosta slični između Dalmatinskog i Istarskog pršuta. Dobiveni rezultati statistički su određeni (t-test). Kod kemijskog sastava utvrđena je statistički značajna razlika u udjelu pepela i masti između analiziranih pršuta. S obzirom na udio pojednih masnih kiselina, dokazano je da se samo udjeli oleinske kiseline (C18:1n9c) i cis-11-eikozenska kiseline (C20:1) statistički značajno razlikuju obzirom na vrstu pršuta.

Dalmatinski pršut ; Istarski pršut ; kemijski sastav ; sastav masnih kiselina

nije evidentirano

engleski

Fat content and fatty acid composition of the Dalmatian and Istrian dry-cured ham

nije evidentirano

Dalmatian dry-cured ham ; Istrian dry-cured ham ; chemical composition ; fatty acid composition

nije evidentirano

Podaci o izdanju

62

25.09.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija