Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kemijski sastav kestena istočne Hrvatske (CROSBI ID 418099)

Ocjenski rad | diplomski rad

Belančić, Antonela Kemijski sastav kestena istočne Hrvatske / Vahčić, Nada (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Belančić, Antonela

Vahčić, Nada

hrvatski

Kemijski sastav kestena istočne Hrvatske

U ovom radu su analizirani uzorci kestena sa 3 različita prirodna staništa u Hrvatskoj. Prikupljeno je 30 uzoraka sa područja: Moslavačka gora, Krndija i Psunj. Određen je osnovni kemijski sastav kestena: udio suhe tvari, udio vode, udio pepela, udio sirove masti, udio sirovih proteina, udio škroba, udio reducirajućih šećera te udio saharoze. Dobiveni rezultati su pokazali da se prosječni udio vode kretao od 51, 80 do 54, 31 %, prosječni udio pepela od 1, 10 do 1, 31 %, prosječni udio sirove masti od 1, 37 do 1, 58 %, prosječni udio sirovih proteina od 2, 69 do 2, 92 %, prosječni udio škroba od 29, 27 do 32, 03 %, prosječni udio reducirajućih šećera od 0, 70 do 0, 78 %, dok se prosječni udio saharoze kretao od 7, 10 do 9, 01 %. Analiza varijance (ANOVA) je pokazala da postoji statistički značajna razlika između prirodnih staništa kestena po svim analiziranim parametrima, dok unutar samih staništa između uzoraka ne postoje statistički značajne razlike.

kesten ; kemijski sastav ; škrob

nije evidentirano

engleski

Chemical composition of chestnuts from eastern Croatia

nije evidentirano

chestnut ; chemical compositi on ; starch

nije evidentirano

Podaci o izdanju

47

26.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija