Kemijski sastav kestena Istarske i Primorsko-goranske županije (CROSBI ID 418104)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Krešić, Marko
Vahčić, Nada
hrvatski
Kemijski sastav kestena Istarske i Primorsko-goranske županije
Svrha rada je ispitivanje kemijskog sastava (suha tvar, voda, škrob, pepeo, sirove masti, sirovi proteini, reducirajući šećeri, saharoza) kestena na pojedinim područijima RH radi utvrđivanja razlika ovisno o zemljopisnom položaju. Obrađeno je 40 uzoraka sa područja Buja, Cresa, Poreča i Učke. Dobiveni rezultati su : maseni udio vode 48 – 60 %, ostali parametri izraženi na suhu tvar su : pepeo 1, 8 – 2, 5 %, sirove masti 2, 1 – 4, 8 %, sirovi proteini 4, 7 – 7, 5 %, škrob 62 – 64 %, reducirajući šećeri 1 – 2 %, te saharoza 14 – 21 %. Statistički je utvrđeno značajnije odstupanje između uzoraka različitih lokaliteta, dok unutar samih lokaliteta ne postoje veće razlike između uzoraka.
kesten ; kemijski sastav
nije evidentirano
engleski
Chemical composition of chestnut from Istria county and Primorje–Gorski Kotar County
nije evidentirano
chestnut ; chemical composition
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
27.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb