Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kemijski sastav lješnjaka različitih sorti u Hrvatskoj (CROSBI ID 418106)

Ocjenski rad | diplomski rad

Mitar, Gabriela Kemijski sastav lješnjaka različitih sorti u Hrvatskoj / Vahčić, Nada (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2016

Podaci o odgovornosti

Mitar, Gabriela

Vahčić, Nada

hrvatski

Kemijski sastav lješnjaka različitih sorti u Hrvatskoj

Cilj ovog istraživanja bio je određivanje kemijskog sastava lješnjaka te usporedba dobivenih rezultata o njihovom kemijskom sastavu sa rezultatima iz različitih literaturnih izvora. U ovom radu analizirano je 19 uzoraka lješnjaka uzgajanih u Hrvatskoj. Dobiveni rezultati su: maseni udio vode 3, 22 – 4, 71 %, maseni udio masti kretao se od 52, 49 do 70, 15 %, maseni udio proteina od 15, 42 do 25, 90 %, maseni udio pepela od 2, 34 do 3, 37 % te maseni udio ugljikohidrata koji se kretao 8, 59 - 18, 27 %. Analiziran je i sastav masnih kiselina prisutnih u uzorcima lješnjaka, pronađeno je 14 masnih kiselina, među kojima je najdominantnija bila oleinska kiselina.

lješnjak ; kemijski sastav ; masne kiseline ; oleinska kiselina

nije evidentirano

engleski

Chemical composition of hazelnuts from Croatia

nije evidentirano

hazelnut ; chemical composition ; fatty acid ; oleic acid

nije evidentirano

Podaci o izdanju

42

29.09.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija