Kemijski sastav lješnjaka različitih sorti u Hrvatskoj (CROSBI ID 418106)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Mitar, Gabriela
Vahčić, Nada
hrvatski
Kemijski sastav lješnjaka različitih sorti u Hrvatskoj
Cilj ovog istraživanja bio je određivanje kemijskog sastava lješnjaka te usporedba dobivenih rezultata o njihovom kemijskom sastavu sa rezultatima iz različitih literaturnih izvora. U ovom radu analizirano je 19 uzoraka lješnjaka uzgajanih u Hrvatskoj. Dobiveni rezultati su: maseni udio vode 3, 22 – 4, 71 %, maseni udio masti kretao se od 52, 49 do 70, 15 %, maseni udio proteina od 15, 42 do 25, 90 %, maseni udio pepela od 2, 34 do 3, 37 % te maseni udio ugljikohidrata koji se kretao 8, 59 - 18, 27 %. Analiziran je i sastav masnih kiselina prisutnih u uzorcima lješnjaka, pronađeno je 14 masnih kiselina, među kojima je najdominantnija bila oleinska kiselina.
lješnjak ; kemijski sastav ; masne kiseline ; oleinska kiselina
nije evidentirano
engleski
Chemical composition of hazelnuts from Croatia
nije evidentirano
hazelnut ; chemical composition ; fatty acid ; oleic acid
nije evidentirano
Podaci o izdanju
42
29.09.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb