Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

PROFIL POLIFENOLA TIJEKOM PROIZVODNJE PIVA: OD SIROVINA DO FINALNOG PROIZVODA (CROSBI ID 659352)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Šibalić, Darijo ; Planinić, Mirela ; Jurić, Anita ; Bucić-Kojić, Ana ; Tišma, Marina PROFIL POLIFENOLA TIJEKOM PROIZVODNJE PIVA: OD SIROVINA DO FINALNOG PROIZVODA // XII. SUSRET MLADIH KEMIJSKIH INŽENJERA KNJIGA SAŽETAKA. 2018. str. 128-128

Podaci o odgovornosti

Šibalić, Darijo ; Planinić, Mirela ; Jurić, Anita ; Bucić-Kojić, Ana ; Tišma, Marina

hrvatski

PROFIL POLIFENOLA TIJEKOM PROIZVODNJE PIVA: OD SIROVINA DO FINALNOG PROIZVODA

U ovom radu analiziran je udio proteina, ukupnih polifenola (TP), ukupnih flavonoida (TF), antioksidacijska aktivnost (AA) te pojedinačni fenolni spojevi u uzorcima: hmelj (Magnum, Halletauer Tradition, Saaz), slad, slatka komina, sladovina, filtrirano pivo i pasterizirano pivo Hercegovačke pivovare. Nadalje, provedena je kvalitativna i kvantitativna analiza polifenola dvije vrste piva. Za proizvodnju prve vrste piva (B1) korištene su sorte hmelja Magnum i Halletauer Tradition, a za proizvodnju druge vrste piva (B2) Magnum i Saaz. Analizirano je ukupno 19 fenolnih spojeva: hidroksibenzojeve kiseline, hidroksicimetne kiseline, flavan 3 oli, flavonoli, dimeri procijanidina i stilbeni. U ekstraktima hmelja kvantificirano je 13 fenolnih spojeva, u ekstraktima slada 9 te 10 fenolnih spojeva u uzorcima izuzetih tijekom proizvodnje piva i u finalnim proizvodima. Rezultati su pokazali veći udio proteina, TP, TF i AA u ekstraktima sve tri sorte hmelja u odnosu na slad te u pivu ohmeljenog sa sortama hmelja Magnum i Saaz (B2) u odnosu na prvu vrstu piva (B1). Prema dobivenim rezultatima može se zaključiti da je pasterizacija piva imala najveći utjecaj na redukciju proteina, TP, TF, AA te svih fenolnih spojeva (48, 88 % - 68, 63 %).

slad ; hmelj ; pivo ; polifenoli

nije evidentirano

engleski

PHENOLIC PROFILE DURING BEER PRODUCTION CHAIN: FROM THE RAW MATERIALS TO THE FINAL PRODUCT

nije evidentirano

malt ; hop ; beer ; polyphenols

nije evidentirano

Podaci o prilogu

128-128.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

XII. SUSRET MLADIH KEMIJSKIH INŽENJERA KNJIGA SAŽETAKA

Podaci o skupu

XII. susret mladih kemijskih inženjera (SMLKI 2018)

poster

22.02.2018-23.02.2018

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija