Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Prisutnost okratoksigenih gljivica u vinogradima Sjeverne i Srednje Dalmacije (CROSBI ID 659356)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Pavlović, Marina ; Lončar, Jelena ; Jakopović, Željko ; Frece, Jadranka ; Markov, Ksenija ; Zjalić, SLaven Prisutnost okratoksigenih gljivica u vinogradima Sjeverne i Srednje Dalmacije // Zbornik sažetaka / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.). 2018. str. 268-268

Podaci o odgovornosti

Pavlović, Marina ; Lončar, Jelena ; Jakopović, Željko ; Frece, Jadranka ; Markov, Ksenija ; Zjalić, SLaven

hrvatski

Prisutnost okratoksigenih gljivica u vinogradima Sjeverne i Srednje Dalmacije

Količina okratoksina A (OTA), sekundarnog metabolita nekih vrsta gljivica rodova Aspergillus i Penicilium, ograničena je u zemljama EU u hrani, krmivima i vinu Uredbom EC 1881/2006 zbog toksičnosti za ljude i životinje. OTA je čest kontaminant sjemenki žitarica, suhomesnatih proizvoda te vina i piva. Najvažnijim uzročnicima kontaminacije vina smatraju se A. carbonarius i A. niger. U proizvodnji vina OTA može predstavljati ozbiljan problem za komercijalnu vrijednost vina, a kontaminaciji su izloženija crna vina južnog dijela Europe. Dalmacija se prema kartama rizika kontaminacije vina nalazi na granici između zona umjerenog i visokog rizika. S toga je provedeno istraživanje prisutnosti okratoksigenih gljivica u vinogradima Sjeverne i Srednje Dalmacije u proljeće i ljeto 2016. i 2017. godine. Uzorkovani su listovi, bobice i tlo na 5 lokacija i izolirana je mikoflora. Kulture morfološki identificirane kao potencijalni proizvođači OTA testirane su na proizvodnju toksina. Proizvođači OTA bili su prisutni u svim vinogradima, no njihova pojavnost je bila vrlo niska, a količine OTA u moštu i vinima proizvedenim tih godina bile su, u svim uzorcima, ispod limita osjetljivosti metode (10 ng/l). Rezultati ovog istraživanja ukazuju da je rizik kontaminacije vina u Sjevernoj i Srednjoj Dalmaciji nizak, no prisutnost okratoksigenih gljivica ukazuje da je potrebno podizati svijest o ovom problemu kod vinara i vinogradara.

okratoksin A, Sjeverna i Srednja Dalmacija, crno vino

nije evidentirano

engleski

The presence of ochratoxigenic fungi in vineyards of North and Central Dalmatia

nije evidentirano

ochratoxin A, North and Central Dalmatia, red wine

nije evidentirano

Podaci o prilogu

268-268.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka

Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko

2459-5551

Podaci o skupu

53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma

poster

18.02.2018-22.02.2018

Vodice, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija