Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Mikotoksini Fusariuma u sladu pšenice (CROSBI ID 659357)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Španić, Valentina ; Abičić, Ivan ; Marček, Tihana ; Viljevac Vuletić, Marija ; Horvat, Daniela ; Šarkanj, Bojan Mikotoksini Fusariuma u sladu pšenice // 53rd CROATIAN AND 13th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON AGRICULTURE/Book of abstracts / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.). Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018. str. 116-117

Podaci o odgovornosti

Španić, Valentina ; Abičić, Ivan ; Marček, Tihana ; Viljevac Vuletić, Marija ; Horvat, Daniela ; Šarkanj, Bojan

hrvatski

Mikotoksini Fusariuma u sladu pšenice

Pšenica (Triticum aestivum L.), uz ječam, je uobičajena kultura koja se koristi u industriji pivarstva. Mnogi ljudi vole pšenično pivo zbog posebnog okusa koji nema jak intezitet kao u ječma. Međutim, mikotoksini u sladu pšenice nisu dobro istraženi. Problem je porast koncentracije ili transformacije tijekom postupka proizvodnje piva, a onečišćenje može smanjiti kvalitetu slada. Općenito, jedno od glavnih pitanja sigurnosti hrane za usjeve je onečišćenje mikotoksinima Fusarium vrstama. Mikotoksini mogu dovesti do različitih zdravstvenih problema, a jedno od glavnih ograničenja u procjeni rizika je nedostatak razumijevanja razvoja mikotoksina i transformacije tijekom procesa slađenja. U prethodnim istraživanjima dokazano je da su Fusarium toksini prešli u pivo, ako su prethodno bili prisutni u ječmu koji se koristio za proizvodnju ili ako je došlo do pojave Fusarium vrsta tijekom slađenja. U našem istraživanju istraženi su učinci Fusarium vrsta na proizvodnju različitih mikotoksina u zrnu i slada nakon Fusarium inokulacije. Analiza mikotoksina uzoraka pšenice pomoću LC-MS/MS pokazala je da su dominantni mikotoksini deoksinivalenol (DON), 3-acetil deoksinivalenol (3-ADON) i nivalenol (NIV). DON je smanjen tijekom procesa slađenja, dok je 3-ADON povećan u sladu u odnosu na zrno. T-2 i HT-2 toksini pojavili su se zajedno i pronađeni su u malom broju samo u prirodno zaraženim uzorcima. Zearelenon (ZEN) je mikotoksin koji se pojavio samo u pšeničnom sladu kao posljedica onečišćenja slada. Ovi podaci upućuju na to da Fusarium vrste koje zagađuju materijal zrna mogu imati ogroman utjecaj na mikotoksine u sladu. Također njihova koncentracija može rasti tijekom slađenja, iako je to teško predvidjeti i bit će istraživano i nadalje.

FHB, kvaliteta, fotosinteza, pšenica

nije evidentirano

engleski

Fusarium mycotoxin on wheat malt

nije evidentirano

FHB, malt, mycotoxins, wheat

nije evidentirano

Podaci o prilogu

116-117.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko

Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

2459-5551

Podaci o skupu

53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma

predavanje

18.02.2018-22.02.2018

Vodice, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija