Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

List masline kao sirovina za "čaj" (CROSBI ID 659567)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Levaj, Branka ; Repajić, Maja ; Elez Garofulić, Ivona ; Taleska, Biljana ; Marić, Martina ; Novak, Marina ; Lončarić, Sanja ; Bursać Kovačević, Danijela ; Dragović-Uzelac, Verica ; Banović, Mara et al. List masline kao sirovina za "čaj" // Zbornik sažetaka 12. znanstveno-stručnog savjetovanja hrvatskih voćara. 2017. str. 44-44

Podaci o odgovornosti

Levaj, Branka ; Repajić, Maja ; Elez Garofulić, Ivona ; Taleska, Biljana ; Marić, Martina ; Novak, Marina ; Lončarić, Sanja ; Bursać Kovačević, Danijela ; Dragović-Uzelac, Verica ; Banović, Mara ; Vujević, Predrag

hrvatski

List masline kao sirovina za "čaj"

Masline se u Hrvatskoj u najvećoj količini prerađuju u ulje i komercijalno je interesantan samo plod, iako je maslinov list od davnina poznat po ljekovitosti. Danas postoji niz znanstvenih istraživanja koji potvrđuju ili upućuju na njegov blagotvoran učinak u liječenju visokog krvnog tlaka, ateroskleroze, dijabetesa, kao i na protuupalno i antibakterijsko djelovanju te doprinos jačanju imuniteta. Fenolni spojevi kojih je u maslinovom listu prisutno više od 20 imaju jako antioksidacijsko djelovanje iz čega proizlaze mnogi navedeni zdravstveni benefiti. Među njima posebno je proučeno djelovanje oleuropeina, hidroksitirosola, kavske kiseline, verbaskozida i tirosola. Od maslinovog lista mogu se pripremati ekstrakti koji se koriste kao dodaci prehrani ili biljne infuzije tj. napitci, za što je uvriježen naziv čaj, iako je ispravno taj naziv koristiti samo za infuzije biljke Camellia sinensis. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj postupka pripreme napitka od lista masline te njegovu stabilnosti obzirom na udio fenolnih spojeva. Pri tome su varirani temperatura vode (90 i 100oC) i vrijeme kontakta lista i vode (5, 10, 15 minuta), a pripremljene infuzije analizirane su nakon 5, 15 i 30 minuta te 1, 4 i 7 sati stajanja na sobnoj temperaturi. Fenolni spojevi određivani su spektrofotometrijski s Folin-Ciocalteu reagensom. Udio fenolnih spojeva raste s porastom temperature i vremena kontakta listića i vode, a tijekom 7 sati ostaje stabilan ili pokazuje blagi porast.

maslinov list, biljna infuzija, fenolni spojevi

nije evidentirano

engleski

Olive leaf as raw material for "tea"

nije evidentirano

olive leaf, herbal infusion, phenolic compounds

nije evidentirano

Podaci o prilogu

44-44.

2017.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 12. znanstveno-stručnog savjetovanja hrvatskih voćara

Podaci o skupu

12. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara

predavanje

02.04.2017-02.04.2017

Vodice, Hrvatska; Škabrnja, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija