Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Ekstrakcija bioaktivnih spojeva iz praha češnjaka (CROSBI ID 418548)

Ocjenski rad | diplomski rad

Vitasović, Lara Ekstrakcija bioaktivnih spojeva iz praha češnjaka / Voća, Sandra (mentor); Šic Žlabur, Jana (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Vitasović, Lara

Voća, Sandra

Šic Žlabur, Jana

hrvatski

Ekstrakcija bioaktivnih spojeva iz praha češnjaka

Češnjak (Allium sativum L.)se najčešće upotrebljava u kulinarstvu kao začin. Sadrži brojne nutritivno važne spojeve i bioaktivne tvari uključujući vitamine, minerale i fenolne spojeve. Cijenjen je zbog snažnog antioksidativnog, antibakterijskog i protuupalnog učinka. Cilj ovog rada bio je utvrditi razlike u kemijskom i nutritivnom sastavu između ekstrakata u kojima je prah češnjaka ekstrahiran konvencionalno i ultrazvukom visokog intenziteta.Za potrebe ekstrakcije iz praha češnjaka korištena su različita otapala: destilirana voda te50% i 70% etanol (v/v) kroz različita vremena ekstrakcije (5, 15 i 25 minuta). Analizirani su slijedeći parametri: gustoća otopine (g/cm3), elektrovodljivost (µS/cm), sadržaj topljive suhe tvari (%), sadržaj ukupnih kiselina (%), pH vrijednost, sadržaj vitamina C (mg/100 g) i sadržaj ukupnih fenola: flavonoida i neflavonoida (mgGAE/100 g). Način ekstrakcije značajno je utjecao na analizirane parametre. Kod ekstrakcije vitamina C najbolji učinak imao je 50%-tni etanol klasičnom ekstrakcijom 25 min, dok je kod fenola najbolji učinak imao 50%-tni etanol ultrazvučno ekstrahiran 15 min.

Allium sativum L., vitamin C, ukupni fenoli, klasična ekstrakcija, ultrazvuk visokog intenziteta

nije evidentirano

engleski

Extraction of bioactive compounds from garlic powder

nije evidentirano

Allium sativum L., vitamin C, total phenols content, classic extraction, high intensity ultrasound

nije evidentirano

Podaci o izdanju

37

28.02.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)