Ekstrakcija bioaktivnih spojeva iz praha češnjaka (CROSBI ID 418548)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vitasović, Lara
Voća, Sandra
Šic Žlabur, Jana
hrvatski
Ekstrakcija bioaktivnih spojeva iz praha češnjaka
Češnjak (Allium sativum L.)se najčešće upotrebljava u kulinarstvu kao začin. Sadrži brojne nutritivno važne spojeve i bioaktivne tvari uključujući vitamine, minerale i fenolne spojeve. Cijenjen je zbog snažnog antioksidativnog, antibakterijskog i protuupalnog učinka. Cilj ovog rada bio je utvrditi razlike u kemijskom i nutritivnom sastavu između ekstrakata u kojima je prah češnjaka ekstrahiran konvencionalno i ultrazvukom visokog intenziteta.Za potrebe ekstrakcije iz praha češnjaka korištena su različita otapala: destilirana voda te50% i 70% etanol (v/v) kroz različita vremena ekstrakcije (5, 15 i 25 minuta). Analizirani su slijedeći parametri: gustoća otopine (g/cm3), elektrovodljivost (µS/cm), sadržaj topljive suhe tvari (%), sadržaj ukupnih kiselina (%), pH vrijednost, sadržaj vitamina C (mg/100 g) i sadržaj ukupnih fenola: flavonoida i neflavonoida (mgGAE/100 g). Način ekstrakcije značajno je utjecao na analizirane parametre. Kod ekstrakcije vitamina C najbolji učinak imao je 50%-tni etanol klasičnom ekstrakcijom 25 min, dok je kod fenola najbolji učinak imao 50%-tni etanol ultrazvučno ekstrahiran 15 min.
Allium sativum L., vitamin C, ukupni fenoli, klasična ekstrakcija, ultrazvuk visokog intenziteta
nije evidentirano
engleski
Extraction of bioactive compounds from garlic powder
nije evidentirano
Allium sativum L., vitamin C, total phenols content, classic extraction, high intensity ultrasound
nije evidentirano
Podaci o izdanju
37
28.02.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb