Utjecaj soka od jabuke na kvalitetu života bolesnika oboljelih od Alzheimerove bolesti (CROSBI ID 418953)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Babić, Dora
Missoni, Saša
Šatalić, Zvonimir
hrvatski
Utjecaj soka od jabuke na kvalitetu života bolesnika oboljelih od Alzheimerove bolesti
Obzirom na nedostatak farmakološke potpore u liječenju Alzheimerove bolesti (AB) budući da je liječenje simptomatsko, pojavila se potreba za istraživanjem nutritivne potpore kao dodatku terapiji. Cilj rada bio je procijeniti učinak kontrolirane konzumacije soka od jabuke u usporedbi sa placebom na kvalitetu života ispitanika i njihovih njegovatelja. U istraživanju je sudjelovalo 84 ispitanika nasumično podijeljenih u dvije skupine tijekom 8 tjedana intervencije, uz probir prije intervencije (2 tjedna) te razdoblje praćenja nakon završetka intervencije (2 tjedna). Rezultati su pokazali kako kontrolirana konzumacija soka od jabuke ne utječe na promjene u kvaliteti života ispitanika i/ili njihovih njegovatelja, ali smanjuje ukupne smetnje ponašanja te pojedinačne simptome agresije, iritabilnosti te agitacije.
Alzheimerova bolest, sok od jabuke, smetnje ponašanja, oksidativni stres, intelektualna sposobnost
nije evidentirano
engleski
The effect of apple juice on the quality of life of patients with Alzheimer's disease
nije evidentirano
Alzheimer's disease, apple juice, behavioural disorders, oxidative stress, cognitive performance
nije evidentirano
Podaci o izdanju
100
19.03.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb