Antimikrobni potencijal enterokoka izdvojenih iz sirovog mlijeka (CROSBI ID 249816)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Crk, Dajana ; Zdolec, Nevijo
hrvatski
Antimikrobni potencijal enterokoka izdvojenih iz sirovog mlijeka
Enterokoki imaju važnu tehnološku i higijensku ulogu u proizvodnji hrane životinjskog podrijetla. U ovom istraživanju istražen je inhibicijski potencijal soja Enterococcus faecalis 101 iz sirovog mlijeka prema sojevima L. monocytogenes iz hrane. Agar spot i agar difuzijskim testom utvrđene su zone inhibicije rasta L. monocytogenes ATCC 7644 i 6 izolata L. monocytogenes iz hrane primjenom neutraliziranog nadtaloga kulture E. faecalis što može biti rezultat djelovanja enterocina. Smanjenje populacije L. monocytogenes ATCC 7644 za 4-5 log zabilježeno je i u tekućim hranilištima primjenom kulture odnosno nadtaloga. Ovi povoljni preliminarni rezultati preduvjet su za daljnju karakterizaciju soja s obzirom na sintezu enterocina i moguću biozaštitnu ulogu u pokusnoj proizvodnji hrane.
Enterococcus faecalis, enterocin, Listeria monocytogenes, hrana
Rad je dio diplomskog rada Dajane Crk naslova „Antimikrobna aktivnost enterokoka izoliranih iz sirovog mlijeka“ (mentor: izv.prof.dr.sc. Nevijo Zdolec).
engleski
Antimicrobial potential of enterococci isolated from raw milk
nije evidentirano
Enterococcus faecalis, enterocin, Listeria monocytogenes, food
nije evidentirano
Podaci o izdanju
26 (1-2)
2018.
30-34
objavljeno
1330-2124