Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Influence of maturing, stabilization and filtration on chemical composition and quality of white wines (CROSBI ID 485792)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Pozderović, Andrija ; Krznarić, Danijela ; Bošnjak, Miroslav Influence of maturing, stabilization and filtration on chemical composition and quality of white wines // Abstracts of the 4th Croatian congress of food technologists, biotechnologists and nutritionists / Tripalo, Branko (ur.). Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2002. str. 85-86

Podaci o odgovornosti

Pozderović, Andrija ; Krznarić, Danijela ; Bošnjak, Miroslav

engleski

Influence of maturing, stabilization and filtration on chemical composition and quality of white wines

Mlado vino nakon završetka alkoholne fermentacije ne dobiva pravi izgled i svoju pravu kakvoću, jer u sebi pored poželjnih sastojaka sadrži i one koji nepovoljno utječu na organoleptička svojstva i kakvoću vina. Ono je mutno, bez razvijenog sortnog okusa, izraženog mirisa na kvasce, oštro (velika količina CO2), neskladno. Da bi se vino moglo puniti u boce i stavljati u promet, mora biti stabilno i bistro. Dozrijevanje i stabilizacija vina su složeni procesi u kojima važnu ulogu imaju pretakanje, bistrenje, hladna stabilizacija i filtracija. U provedenom istraživanju praćen je utjecaj dozrijevanja, stabilizacije, pretakanja i filtracije na kemijski sastav i kakvoću bijelih vina. Istraživanje je provedeno sa bijelim vinima Traminac i Chardonay proizvedenim u podrumu Trnava, Đakovačka Biskupija, berba 2000. U vinima je određivan kemijski sastav neposredno nakon fermentacije u mladom vinu, tijekom odležavanja i dozrijevanja, te prije i poslije hladne stabilizacije i filtracije na naplavnom filteru. Od kemijskog sastava određivani su: ukupni ekstrakt, ukupni ekstrakt bez reducirajućih šećera, ukupni i slobodni SO2, reducirajući šećeri, ukupni alkoholi, ukupne kiseline, pepeo, pH, ukupni fenoli i specifična gustoća. Iz dobivenih rezultata uočeno je da dolazi do promjene kemijskog sastava tijekom odležavanja i da pojedine operacije stabilizacije vina utječu na kemijski sastav i kakvoću bijelih vina.

white wine; chemical composition; stabilization; filtration

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

85-86.

2002.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Abstracts of the 4th Croatian congress of food technologists, biotechnologists and nutritionists

Tripalo, Branko

Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Podaci o skupu

4th Croatian Congress of Food Technologists, Biotechnologists and Nutritionists

poster

03.10.2002-05.10.2002

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Ekonomija, Prehrambena tehnologija