Uloga transglutaminaza kod celijakije (CROSBI ID 419538)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Petek, Ana
Šrajer Gajdošik, Martina
hrvatski
Uloga transglutaminaza kod celijakije
Celijakija je autoimuni poremećaj netolerancije glutena koji se javlja kod ljudi s nasljednom predispozicijom. Gluten je protein koji se nalazi u žitaricama kao što su pšenica, ječam, raž i zob. Celijakija se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, a jedini način liječenja je doživotna prehrana bez glutena. Peptidi glutena se sastoje od glijadina i glutenina te sadrže oko 30-40% glutaminskih ostataka što ih čini dobrim supstratom za tkivnu transglutaminazu (tTG). tTG je enzim ovisan o kalciju koji se prvenstveno nalazi u crijevima gdje katalizira posttranslacijsku modifikaciju proteina stvaranjem izopeptidnih veza. Gluten koji je unesen u probavni sustav teško se razgrađuje crijevnim enzimima pa takve neprobavljene frakcije glutena podliježu reakcijama deamidacije ili umreženog povezivanja koje katalizira tTG. Modificirani glijadin potom potiče upalne reakcije koje dovode do aktivacije urođenog i stečenog imunosnog odgovora. tTG predstavlja ciljni autoantigen u imunosnoj reakciji čime nastaju specifična protutijela.
celijakija, tkivna transglutaminaza, gluten, imunosni odgovor, protutijela, deamidacija
nije evidentirano
engleski
The role of transglutaminase in celiac disease
nije evidentirano
celiac disease, tissue transglutaminase, gluten, immune response, antibodies, deamidation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
29
20.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Odjel za kemiju
Osijek