Selective biodistribution of absorbed polyphenolic compounds from the Prunus spinosa L. flower extract in the organs of C57Bl6 mouse (CROSBI ID 662375)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Landeka Jurčević, Irena ; Đikić, Domagoj ; Balta, Vedran ; Frančić, Tajana ; Dragović Uzelac, Verica ; Pedisić, Sandra
engleski
Selective biodistribution of absorbed polyphenolic compounds from the Prunus spinosa L. flower extract in the organs of C57Bl6 mouse
In vivo farmakodinamički pokus apsorpcije i distribucije polifenolnih spojeva iz ekstrakta cvijeta trnine (Prunus spinosa L.) proveden je na modelu C57BL/6 miša. Rezultati pokazuju da je od ukupno detektiranih 30 vrsta polifenolnih spojeva koje nalazimo u ekstraktu trnine, apsorpcijom i biodistribucijom po organima u različitim vremenima bioakumulirane su različite vrste polifenolnih spojeva. Navedeni rezultati potvrđuju postavljenu hipotezu o selektivnoj preferenciji za bioakumulacijom i zadržavanjem pojedinog tipa polifenolnih spojeva unutar različitih organa. Primjerice u serumu i tankom crijevu je detektirano 18, u jetri 12, u bubregu i mozgu 16 polifenolnih spojeva i metabolita. U serumu je najzastupljeniji spoj 3-O-CaffeoQunic Acid, u svim analiziranim vremenima, u koncentracijama 3-3, 27 μg/mL. U tankom crijevu, bubregu i mozgu je najzastupljeniji spoj protoancijanidin B1, u koncentraciji 30-33, 13 μg/g tkiva. U jetri najzastupljenija je galna kiselina u koncentracijama 30-32, 95 μg/g tkiva. Drugi najzastupljeniji spojevi po koncentracijama su: katehin u serumu, tankom crijevu, bubregu i mozgu u koncentracijama 0, 6-1, 59 μg/g tkiva. U jetri drugi po koncentraciji najzastupljeniji spoj je 3-O-CaffeoQunic Acid sa rasponom 0, 7-1, 45 μg/g tkiva. Također, rezultati su pokazali koji polifenolni spojevi uopće ne ulaze u organizam ili pojedine organe ili su prisutni u vrlo niskim koncentracijama i kratko se zadržavaju u pojedinim organima
biodistribution, Prunus spinosa L., polyphenol compounds
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
57-57.
2017.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
eith food to health - Book of abstracts 10. International Scientific and proffesionell conference
Šubarić Drago, Jašić Midhat
Osijek: Society of Nutrition and Dietetics, Sveučilište u Osijeku Josip Juraj Strossmeyer, Univeresity of Trodheim, Sveučilište u Tuzli
978-953-7005-49-8
Podaci o skupu
10. International Scientific and proffesionell conference
poster
01.01.2017-01.01.2017
Osijek, Hrvatska