Mikrovalna ekstrakcija polifenolnih spojeva iz kožice grožđa (CROSBI ID 420001)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Gavranić, Marija
Ašperger, Danijela
Tomaz, Ivana
hrvatski
Mikrovalna ekstrakcija polifenolnih spojeva iz kožice grožđa
Polifenolni spojevi su sekundarni metaboliti sadržani u biljkama. Obuhvaćaju veliki broj spojeva koji imaju aromatske prstenove s jednom ili više hidroksilnih skupina. Polifenoli imaju učinak na ljudsko zdravlje: antibakterijsko, protuupalno, antioksidativno i antikancerogeno. Biološke funkcije polifenola pripisuju se njihovoj izvanrednoj antioksidacijskoj i antiradikalskoj aktivnosti. Bobica grožđa predstavlja osnovno mjesto gdje se odvija biosinteza sekundarnih metabolita koji su od velike važnosti za kakvoću vina. Kod grožđa, izuzevši fenolne spojeve sjemenke, najveći udio fenolnih spojeva se nalazi u kožici bobice. Predmet našeg istraživanja su bili polifenoli: antocijani, flavonoli i flavan-3-oli u kožici grožđa sorte Regent. Polifenoli iz kožice grožđa ekstrahirani su ekstrakcijom potpomognutom mikrovalovima. Dobiveni ekstrakti analizirani su tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti uz primjenu detektora s nizom fotodioda (DAD), fluorescencijskim detektorom (FLD). Za analizu je korištena kolona Luna Phenyl-Hexyl Phenomenex, USA). Dimenzije kolone su 250 mm x 4, 6 mm, a veličina zrnaca je 5 μm, sa predkolonom Phenyl (4.0*3.0). Pokretna faza se sastojala od: A voda/fosforna kiselina (99, 5/0, 5/v/v) i B acetonitril/voda/fosforna kiselina (50/49, 5/0, 5/v/v/v). Cilj ovog istraživanja bio je iz kožice grožđa sorte Regent ekstrahirati polifenolne spojeve i optimizirati metodu ekstrakcije. Provedene analize pokazale su da mikrovalovima potpomognuta ekstrakcija je vrlo učinkoviti način ekstrakcije antocijana s 50 % etanola pri T = 40 ◦C za t = 10 minuta ; flavonola s 60 % acetonitrila pri T= 40 ◦C za t = 30 minuta ; te flavan-3-ola s 20 % acetonitrila pri T=60 ◦C za t= 5 minuta. Za postupak optimizacije svih skupina spojeva ekstrakcija se provodi s 60 % EtOH, pri T= 40 ◦C za t = 5 minuta. RSD vrijednosti novooptimizirane metode su vrlo niske (< 2 % za antocijane i flavonole, te oko 9 % za flavan-3- ole), te se može zaključiti da je metoda precizna i točna. Ovo znanstveno istraživanje može se koristiti za bolju iskoristivost grožđa kao sirovine za dobivanje flavonoida u komercijalne svrhe.
grožđe, polifenoli, mikrovalna ekstrakcija, tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti
Rad je izrađen na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije i na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
engleski
Microwave extraction of polyphenols in grape skin
nije evidentirano
grapes, polyphenols, microwave extraction, high performance liquid chromatography
nije evidentirano
Podaci o izdanju
73
22.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Zagreb