Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mikrovalna ekstrakcija polifenolnih spojeva iz kožice grožđa (CROSBI ID 420001)

Ocjenski rad | diplomski rad

Gavranić, Marija Mikrovalna ekstrakcija polifenolnih spojeva iz kožice grožđa / Ašperger, Danijela (mentor); Tomaz, Ivana (neposredni voditelj). Zagreb, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, . 2015

Podaci o odgovornosti

Gavranić, Marija

Ašperger, Danijela

Tomaz, Ivana

hrvatski

Mikrovalna ekstrakcija polifenolnih spojeva iz kožice grožđa

Polifenolni spojevi su sekundarni metaboliti sadržani u biljkama. Obuhvaćaju veliki broj spojeva koji imaju aromatske prstenove s jednom ili više hidroksilnih skupina. Polifenoli imaju učinak na ljudsko zdravlje: antibakterijsko, protuupalno, antioksidativno i antikancerogeno. Biološke funkcije polifenola pripisuju se njihovoj izvanrednoj antioksidacijskoj i antiradikalskoj aktivnosti. Bobica grožđa predstavlja osnovno mjesto gdje se odvija biosinteza sekundarnih metabolita koji su od velike važnosti za kakvoću vina. Kod grožđa, izuzevši fenolne spojeve sjemenke, najveći udio fenolnih spojeva se nalazi u kožici bobice. Predmet našeg istraživanja su bili polifenoli: antocijani, flavonoli i flavan-3-oli u kožici grožđa sorte Regent. Polifenoli iz kožice grožđa ekstrahirani su ekstrakcijom potpomognutom mikrovalovima. Dobiveni ekstrakti analizirani su tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti uz primjenu detektora s nizom fotodioda (DAD), fluorescencijskim detektorom (FLD). Za analizu je korištena kolona Luna Phenyl-Hexyl Phenomenex, USA). Dimenzije kolone su 250 mm x 4, 6 mm, a veličina zrnaca je 5 μm, sa predkolonom Phenyl (4.0*3.0). Pokretna faza se sastojala od: A voda/fosforna kiselina (99, 5/0, 5/v/v) i B acetonitril/voda/fosforna kiselina (50/49, 5/0, 5/v/v/v). Cilj ovog istraživanja bio je iz kožice grožđa sorte Regent ekstrahirati polifenolne spojeve i optimizirati metodu ekstrakcije. Provedene analize pokazale su da mikrovalovima potpomognuta ekstrakcija je vrlo učinkoviti način ekstrakcije antocijana s 50 % etanola pri T = 40 ◦C za t = 10 minuta ; flavonola s 60 % acetonitrila pri T= 40 ◦C za t = 30 minuta ; te flavan-3-ola s 20 % acetonitrila pri T=60 ◦C za t= 5 minuta. Za postupak optimizacije svih skupina spojeva ekstrakcija se provodi s 60 % EtOH, pri T= 40 ◦C za t = 5 minuta. RSD vrijednosti novooptimizirane metode su vrlo niske (< 2 % za antocijane i flavonole, te oko 9 % za flavan-3- ole), te se može zaključiti da je metoda precizna i točna. Ovo znanstveno istraživanje može se koristiti za bolju iskoristivost grožđa kao sirovine za dobivanje flavonoida u komercijalne svrhe.

grožđe, polifenoli, mikrovalna ekstrakcija, tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti

Rad je izrađen na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije i na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

engleski

Microwave extraction of polyphenols in grape skin

nije evidentirano

grapes, polyphenols, microwave extraction, high performance liquid chromatography

nije evidentirano

Podaci o izdanju

73

22.09.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Zagreb

Povezanost rada

Kemija