Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ekstrakcija polifenolnih spojeva iz kožice grožđa raspršenjem matice uzorka kroz čvrstu fazu (CROSBI ID 420002)

Ocjenski rad | diplomski rad

Prišlin, Barbara Ekstrakcija polifenolnih spojeva iz kožice grožđa raspršenjem matice uzorka kroz čvrstu fazu / Ašperger, Danijela (mentor); Tomaz, Ivana (neposredni voditelj). Zagreb, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, . 2015

Podaci o odgovornosti

Prišlin, Barbara

Ašperger, Danijela

Tomaz, Ivana

hrvatski

Ekstrakcija polifenolnih spojeva iz kožice grožđa raspršenjem matice uzorka kroz čvrstu fazu

Polifenoli predstavljaju skupinu spojeva biljnog podrijetla, čiju strukturu čini jedan ili više aromatskih prstena s jednom ili više hidroksilnih skupina. Uobičajena su sastavnica ljudske prehrane te se u različitim količinama nalaze u voću, povrću, vinu, voćnim sokovima, čaju i kavi. Polifenoli se u crnom grožđu nalaze u kožici, sjemenki i mesu. Sastav i količina pojedinih polifenola ovisi o sorti grožđa, klimatskim uvjetima, postupcima uzgoja vinove loze. Cilj ovog rada je optimizacija uvjeta za ekstrakciju polifenola iz kožice grožđa metodom raspršenjem matice uzorka kroz čvrstu fazu (MSPD). Cilj optimizacije metode je pronaći optimalne čimbenike za ekstrakciju, a to su udio organske faze, volumen ekstrakcijskog otapala, omjer mase sorbensa i mase uzorka, optimalni sorbens i ekstracijsko otapalo. Ekstrakti su analizirani tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti s detektorom s nizom dioda i fluorescentnim detektorom. Najbolji rezultat za ekstrakciju polifenola iz kožice grožđa dobiven je s fenilsilicijevim dioksidom kao MSPD sorbensom s 10 mL smjese otapala acetonitril:voda=50:50 kao ekstrakcijskim otapalom. Najbolji omjer mase uzorak/sorbens pokazao se omjer 125 mg uzorka/375 mg sorbensa.

polifenoli, kožica grožđa, ekstrakcija raspršenjem matice uzorka kroz čvrstu fazu (MSPD), tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti

Ovaj rad je izrađen dijelom na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije i dijelom na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

engleski

Extraction of polyphenolic compounds from grape skin by matrix solid-phase dispersion

nije evidentirano

polyphenols, grape skin, matrix solid-phase dispersion (MSPD), high-performance liquid chromatography

nije evidentirano

Podaci o izdanju

72

22.09.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Zagreb

Povezanost rada

Kemija