Ekstrakcija polifenolnih spojeva iz kožice grožđa raspršenjem matice uzorka kroz čvrstu fazu (CROSBI ID 420002)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Prišlin, Barbara
Ašperger, Danijela
Tomaz, Ivana
hrvatski
Ekstrakcija polifenolnih spojeva iz kožice grožđa raspršenjem matice uzorka kroz čvrstu fazu
Polifenoli predstavljaju skupinu spojeva biljnog podrijetla, čiju strukturu čini jedan ili više aromatskih prstena s jednom ili više hidroksilnih skupina. Uobičajena su sastavnica ljudske prehrane te se u različitim količinama nalaze u voću, povrću, vinu, voćnim sokovima, čaju i kavi. Polifenoli se u crnom grožđu nalaze u kožici, sjemenki i mesu. Sastav i količina pojedinih polifenola ovisi o sorti grožđa, klimatskim uvjetima, postupcima uzgoja vinove loze. Cilj ovog rada je optimizacija uvjeta za ekstrakciju polifenola iz kožice grožđa metodom raspršenjem matice uzorka kroz čvrstu fazu (MSPD). Cilj optimizacije metode je pronaći optimalne čimbenike za ekstrakciju, a to su udio organske faze, volumen ekstrakcijskog otapala, omjer mase sorbensa i mase uzorka, optimalni sorbens i ekstracijsko otapalo. Ekstrakti su analizirani tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti s detektorom s nizom dioda i fluorescentnim detektorom. Najbolji rezultat za ekstrakciju polifenola iz kožice grožđa dobiven je s fenilsilicijevim dioksidom kao MSPD sorbensom s 10 mL smjese otapala acetonitril:voda=50:50 kao ekstrakcijskim otapalom. Najbolji omjer mase uzorak/sorbens pokazao se omjer 125 mg uzorka/375 mg sorbensa.
polifenoli, kožica grožđa, ekstrakcija raspršenjem matice uzorka kroz čvrstu fazu (MSPD), tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti
Ovaj rad je izrađen dijelom na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije i dijelom na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
engleski
Extraction of polyphenolic compounds from grape skin by matrix solid-phase dispersion
nije evidentirano
polyphenols, grape skin, matrix solid-phase dispersion (MSPD), high-performance liquid chromatography
nije evidentirano
Podaci o izdanju
72
22.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Zagreb