Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj procesnih parametara na kinetiku infracrvenog sušenja peršinovog korjena (CROSBI ID 485965)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Planinić, Mirela ; Velić, Darko ; Nedić Tiban, Nela Utjecaj procesnih parametara na kinetiku infracrvenog sušenja peršinovog korjena // Knjiga sažetaka / Matijašević, Ljubica (ur.). Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, 2002. str. 8-8

Podaci o odgovornosti

Planinić, Mirela ; Velić, Darko ; Nedić Tiban, Nela

hrvatski

Utjecaj procesnih parametara na kinetiku infracrvenog sušenja peršinovog korjena

Ispitano je laboratorijsko infracrveno sušenje svježeg korijena peršina s ciljem praćenja utjecaja temperature i veličine uzoraka na kinetiku sušenja. Sušenje je provedeno u uređaju za analizu vlage Mettler Toledo HR 73 pri različitim temperaturama (70 – 100 °C) za različite veličine uzoraka (8x8x2 mm; 20x20x2 mm), te različitim programima sušenja (standardno i brzo) uz kontinuirano praćenje temperature kontrolnog uzorka uređajem Testo 635. Praćena je promjena boje uzoraka u ovisnosti o temperaturi sušenja, načinu sušenja, inhibitoru posmeđivanja (1%-tna otopina K-metabisulfita), te vremenu skladištenja svježih i osušenih uzoraka korjena peršina.Kromometar Minolta CR-300 korišten je za za određivanje boje svježih, osušenih i skladištenih uzoraka. Za matematičku obradu eksperimentalnih podataka primijenjen je matematički model koji dobro aproksimira eksperimentalne podatke kinetike infracrvenog sušenja.Veće brzine sušenja postignute su kod sušenja uzoraka dimenzije 8x8x2 mm u odnosu na uzorke dimenzije 20x20x2 mm zbog veće ukupne površine izmjene tvari i energije. 1%-tna otopina K-metabisulfita pokazala se dobrim inhibitorom posmeđivanja korjena peršina tjekom sušenja i skladištenja kroz duži period.

infracrveno sušenje; kinetika sušenja; korijen peršina; boja

nije evidentirano

engleski

Drying parameters influence on infrared drying of parsley root

nije evidentirano

infrared drying; drying kinetics; parsley root; colour

nije evidentirano

Podaci o prilogu

8-8.

2002.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Matijašević, Ljubica

Zagreb: Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu

Podaci o skupu

IV susret mladih kemijskih inženjera

poster

21.02.2002-22.02.2002

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano