Inovativni pristup u klasifikaciji i određivanju mehaničkih svojstava prehrambenih proizvoda (CROSBI ID 663765)
Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Bosiljkov, Tomislav ; Burcar, Dea ; Karlović, Sven ; Dujmić, Filip ; Škegro, Marko ; Brnčić, Mladen ; Marelja, Marko ; Troha, Ferdinand ; Ježek, Damir
hrvatski
Inovativni pristup u klasifikaciji i određivanju mehaničkih svojstava prehrambenih proizvoda
U modernoj prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji sve se češće traže egzaktna i jednostavna rješenja problema sa visokim stupnjem učinkovitosti. Brze i učinkovite metode za razumijevanje i klasifikaciju prehrambenih sirovina i proizvoda su metode analize teksture i metoda laserske raspodjele veličine čestica. Teksturna analiza nam govori o fizikalno – kemijskim svojstvima tehnološki obrađenih proizvoda i posljedično o njihovoj prihvatljivosti za potencijalnog potrošača na tržištu. Analiza teksturnih svojstava uključuje analizu tvrdoće, čvrstoće, mekoće, elastičnosti, gumastosti, žvakavosti, ljepljivosti, adhezivnosti, kohezivnosti, trenja, bubrenja krutih, polutekućih i tekućih proizvoda. Raspodjela veličine čestica prehrambenih prahova, smjesa za tabletiranje ili promjera globula masne faze u prirodnim emulzijama određuje se metodom difrakcije laserske zrake sa visokim stupnjem ponovljivosti i točnosti u usporedbi sa dosadašnjim konvencionalnim metodama kao što je klasifikacija čestica sa sitima vertikalnog oscilirajućeg gibanja. Interpretacija dobivenih rezultata u obliku teksturnih krivulja i krivulja ovisnosti relativne učestalosti o promjeru čestica, u sinergiji sa odabranim matematičkim modelom iscrpno opisuje mjerena svojstva. Uvođenje novih tehnika ispitivanja doprinosi znatno boljem shvaćanju mehaničkih svojstava i strukture prehrambenih i drugih materijala.
teksturna analiza ; raspodjela veličine čestica ; mehanička svojstva ; prehrambene sirovine
nije evidentirano
engleski
Innovative approach to classification and determination of mechanical properties of foodstuffs
nije evidentirano
texture analysis ; particle size distribution ; mechanical properties ; foodstuffs
nije evidentirano
Podaci o prilogu
177-185.
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Požeško obrazovanje i školstvo u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti
Zima, Dinko ; Andrlić, Berislav ; Pisker, Barbara ; Radišić, Bojan ; Marinclin, Antonija ; Del Vechio, Manuel ; Mlađenović, Jasmina
Požega:
978-953-774-36-6
Podaci o skupu
Svečana sjednica Stručnog vijeća povodom 20 godina postojanja Veleučilišta u Požegi
ostalo
21.05.2018-21.05.2018
Požega, Hrvatska