Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Inovativni pristup u klasifikaciji i određivanju mehaničkih svojstava prehrambenih proizvoda (CROSBI ID 663765)

Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | domaća recenzija

Bosiljkov, Tomislav ; Burcar, Dea ; Karlović, Sven ; Dujmić, Filip ; Škegro, Marko ; Brnčić, Mladen ; Marelja, Marko ; Troha, Ferdinand ; Ježek, Damir Inovativni pristup u klasifikaciji i određivanju mehaničkih svojstava prehrambenih proizvoda // Požeško obrazovanje i školstvo u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti / Zima, Dinko ; Andrlić, Berislav ; Pisker, Barbara et al. (ur.). Požega, 2018. str. 177-185

Podaci o odgovornosti

Bosiljkov, Tomislav ; Burcar, Dea ; Karlović, Sven ; Dujmić, Filip ; Škegro, Marko ; Brnčić, Mladen ; Marelja, Marko ; Troha, Ferdinand ; Ježek, Damir

hrvatski

Inovativni pristup u klasifikaciji i određivanju mehaničkih svojstava prehrambenih proizvoda

U modernoj prehrambenoj tehnologiji i biotehnologiji sve se češće traže egzaktna i jednostavna rješenja problema sa visokim stupnjem učinkovitosti. Brze i učinkovite metode za razumijevanje i klasifikaciju prehrambenih sirovina i proizvoda su metode analize teksture i metoda laserske raspodjele veličine čestica. Teksturna analiza nam govori o fizikalno – kemijskim svojstvima tehnološki obrađenih proizvoda i posljedično o njihovoj prihvatljivosti za potencijalnog potrošača na tržištu. Analiza teksturnih svojstava uključuje analizu tvrdoće, čvrstoće, mekoće, elastičnosti, gumastosti, žvakavosti, ljepljivosti, adhezivnosti, kohezivnosti, trenja, bubrenja krutih, polutekućih i tekućih proizvoda. Raspodjela veličine čestica prehrambenih prahova, smjesa za tabletiranje ili promjera globula masne faze u prirodnim emulzijama određuje se metodom difrakcije laserske zrake sa visokim stupnjem ponovljivosti i točnosti u usporedbi sa dosadašnjim konvencionalnim metodama kao što je klasifikacija čestica sa sitima vertikalnog oscilirajućeg gibanja. Interpretacija dobivenih rezultata u obliku teksturnih krivulja i krivulja ovisnosti relativne učestalosti o promjeru čestica, u sinergiji sa odabranim matematičkim modelom iscrpno opisuje mjerena svojstva. Uvođenje novih tehnika ispitivanja doprinosi znatno boljem shvaćanju mehaničkih svojstava i strukture prehrambenih i drugih materijala.

teksturna analiza ; raspodjela veličine čestica ; mehanička svojstva ; prehrambene sirovine

nije evidentirano

engleski

Innovative approach to classification and determination of mechanical properties of foodstuffs

nije evidentirano

texture analysis ; particle size distribution ; mechanical properties ; foodstuffs

nije evidentirano

Podaci o prilogu

177-185.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Požeško obrazovanje i školstvo u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti

Zima, Dinko ; Andrlić, Berislav ; Pisker, Barbara ; Radišić, Bojan ; Marinclin, Antonija ; Del Vechio, Manuel ; Mlađenović, Jasmina

Požega:

978-953-774-36-6

Podaci o skupu

Svečana sjednica Stručnog vijeća povodom 20 godina postojanja Veleučilišta u Požegi

ostalo

21.05.2018-21.05.2018

Požega, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano