Određivanje udjela proteina u visokoproteinskim prahovima (CROSBI ID 420232)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Benšek, Dora
Krpan, Marina
hrvatski
Određivanje udjela proteina u visokoproteinskim prahovima
Sportaši, fitness entuzijasti i općenito tjelesno aktivne osobe kao jedne od najčešće korištenih dodataka prehrani koriste dodatke proteina. Posežu za njima iz više razloga, kao što su poboljšanje izvedbe, promicanje snage mišića i veličine, često ne informirajući se dovoljno o njima. Potrošnja proteinskih dodataka koja je u konstantnom rastu može predstavljati problem zbog zabrinutosti za njihovu kvalitetu. Stoga je cilj ovoga rada bio odrediti udjel proteina u uzorcima visokoproteinskih prahova, usporediti ih s deklaracijama proizvoda i utvrditi jesu li dobivene vrijednosti u skladu sa Uredbom (EZ) br. 1924/2006 o prehrambenim i zdravstvenim tvrdnjama koje se navode na hrani. Proteini su određeni metodom po Kjeldahlu direktno iz udjela dušika upotrebom Kjeltec uređaja, u 10 uzoraka visokoproteinskih proizvoda životinjskog i biljnog podrijetla, stranih i domaćih proizvođača, dostupnih na hrvatskom tržištu. Udjel proteina određen u svim analiziranim uzorcima je u granicama određenim Uredbom, a utvrđena odstupanja od podataka na deklaracijama su u dozvoljenim granicama prihvatljivosti propisanih Hrvatskom agencijom za hranu.
Kjeldahl, proteini, sigurnost hrane, visokoproteinski prahovi
nije evidentirano
engleski
Determination of protein content in high protein powders
nije evidentirano
food safety, high protein powders, Kjeldahl, proteins
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
18.06.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb