Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Nutritivni sastav i sadržaj bioaktivnih komponenti lista kadulje (CROSBI ID 420236)

Ocjenski rad | diplomski rad

Dobrotnik, Ana Marija Nutritivni sastav i sadržaj bioaktivnih komponenti lista kadulje / Šic Žlabur, Jana (mentor); Radman, Sanja (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Dobrotnik, Ana Marija

Šic Žlabur, Jana

Radman, Sanja

hrvatski

Nutritivni sastav i sadržaj bioaktivnih komponenti lista kadulje

Kadulja je važna ljekovita i aromatična biljna vrsta. Osim po sadržaju eteričnog ulja značajna je po visokom sadržaju vitamina C i fenola te snažnoj antioksidacijskoj aktivnosti. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi razlike u kemijskom sastavu i sadržaju bioaktivnih komponenata između različitih vrsta kadulje: Salvia officinalis L., Salvia fruticosa L., Salvia pratensis L. Sadržaj vitamina C kretao se od 32, 79 mg/100 g svježeg uzorka kod vrste Salvia pratensis L. do 54, 80 mg/100 g svježeg uzorka kod vrste Salvia officinalis L. Kod svih vrsta kadulje utvrđen je visok sadržaj ukupnih fenola koji se kretao u rasponu od 1188, 23 mg GAE/100 g u uzorku vrste Salvia pratensis L. za vrijeme cvatnje do 1667, 36 mg GAE/100 g u uzorku vrste Salvia fruticosa Mill. Istraživanje je pokazalo da samonikla kadulja (Salvia pratensis L.) sadrži više pigmentnih spojeva od one iz kontroliranog uzgoja (Salvia officinalis L. i Salvia fruticosa Mill.). Utvrđene su i značajne razlike u antioksidacijskom kapacitetu između istraživanih vrsta. Najmanji antioksidacijski kapacitet ima vrsta Salvia pratensis L. (2194, 15 µmol TE/kg), a najveći antioksidacijski kapacitet ima vrsta Salvia fruticosa Mill. (2274, 45 µmol TE/kg). Rezultati istraživanja pokazuju kako postoje značajne razlike u sadržaju: suhe tvari, vitamina C, fenola, pigmentnih spojeva i antioksidacijskom kapacitetu između svih istraživanih vrsta kadulje.

ljekovita biljka, fenoli, S. officinalis, S. fruticosa, S. pratensis

nije evidentirano

engleski

Nutritional composition and contents of bioactive components of sage leaves

nije evidentirano

medical herb, phenols, S. officinalis, S. fruticosa, S. pratensis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

39

27.02.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)