Utjecaj visokog hidrostatog tlaka na senzorska svojstva soka od jabuke (CROSBI ID 420399)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Komljenović, Anamaria
Bursać Kovačević, Danijela
hrvatski
Utjecaj visokog hidrostatog tlaka na senzorska svojstva soka od jabuke
Jabuka se ubraja u omiljenu voćnu vrstu, a najpopularniji proizvod od jabuka je voćni sok. Ovisno o tehnologiji proizvodnje, može biti bistri ili mutni, a mutnim sokovima potrošači sve više daju prednost, obzirom u odnosu na bistre, sadržavaju značajno veće koncentracije pektinskih tvari, za koje su dokazani pozitivni zdravstveni učinci. U svrhu osiguranja kvalitete i produženog roka trajanja sokovi se termički obrađuju pasterizacijom uz primjenu povišenih temperatura, a istraživanja pokazuju da se tako mogu značajno narušiti neka biološka, a posebice senzorska svojstva proizvoda. U novije vrijeme sve više se ispituje primjena netoplinskih metoda obrade namirnica poput tehnologije visokog hidrostatskog tlaka (VHT) koja zahvaljujući letalnom učinku na mikroorganizme značajno produžuje rok trajanja uz minimalan utjecaj na nutritivna i senzorska obilježja. Stoga, cilj ovog rada bio je detaljnim pregledom literature istražiti rezultate znanstvenih studija sa temom utjecaja VHT tehnologije na senzorska svojstva bistrih i mutnih sokova od jabuke.
jabuka, sok, visoki hidrostatski tlak, senzorska svojstva
nije evidentirano
engleski
Effects of high hydrostatic pressure (HHP) on sensory characteristics of apple juice
nije evidentirano
apple, juice, High Pressure Processing, sensory
nije evidentirano
Podaci o izdanju
21
09.07.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb