Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na parametre boje sokova od jabuke (CROSBI ID 420400)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Bolarić, Kim
Bursać Kovačević, Danijela
hrvatski
Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na parametre boje sokova od jabuke
Svrha ovog rada bila je detaljno pretražiti literaturu o utjecaju obrade visokim hidrostatskim tlakom (VHT) na parametre boje sokova od jabuke. Jabuke su od velikog interesa za proizvođače sokova i općenito proizvoda od jabuke zbog osebujnog nutritivnog sastava (fenolni spojevi, vitamini, vlakna) i povoljnih učinaka na degenerativne, kardiovaskularne, pa i neke maligne bolesti. Obrada VHT-om, kao nova ne toplinska metoda obrade, ima sve veću primjenu u proizvodnji sokova od jabuka jer ne dovodi do značajnih promjena hranjivih, funkcionalnih i senzorskih svojstava hrane. Ovom tehnologijom učinkovito se inaktiviraju mikroorganizmi čime se povećava sigurnost i produženi rok trajanja, a pored toga povoljno utječe na parametre boje sokova jer inaktivira enzime koji su zaslužni za procese posmeđivanja.
visoki hidrostatski tlak (VHT), jabuka, sok od jabuke, boja
nije evidentirano
engleski
Influence of high hydrostatic pressure (HHP) on color parameters of apple juice
nije evidentirano
high pressure processing (HPP), apple, apple juice, color
nije evidentirano
Podaci o izdanju
25
09.07.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb