Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na antioksidacijski kapacitet sokova od jabuke (CROSBI ID 420401)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Boras, Lucija Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na antioksidacijski kapacitet sokova od jabuke / Bursać Kovačević, Danijela (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Boras, Lucija

Bursać Kovačević, Danijela

hrvatski

Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka na antioksidacijski kapacitet sokova od jabuke

Jabuka i sok od jabuke smatraju se dobrim izvorom biološki aktivnih spojeva (BAS) s pozitivnim djelovanjem na ljudski organizam. Od BAS-a u jabuci, najzastupljeniji su fenolni spojevi i vitamin C. Izniman doprinos jabuke i sokova od jabuke ističe se sastavom i strukturom fenolnih spojeva, koji se odlikuju visokom biodostupnošću te značajnim antioksidacijskim kapacitetom (AOK). AOK predstavlja sposobnost molekula antioksidansa da inhibiraju oksidacijske procese bilo reakcijom neutralizacije slobodnih radikala, keliranjem metala ili inhibiranjem enzima. Obzirom je u izravnoj vezi sa prisutnim BAS, AOK se značajno mijenja tijekom prerade i skladištenja, stoga je potrebno posebno obratiti pažnju na optimiranje procesa obrade VHT kao i režima skladištenja. Postoje različiti podaci u literaturi o utjecaju VHT parametara na AOK, no većina autora potvrdila je da se AOK bolje očuva primjenom nižih tlakova uz kraće vrijeme tretiranja. Parametri koji tijekom skladištenja negativno utječu na stabilnost BAS-a, uglavnom će se negativno manifestirati i na stabilnost AOK.

sok od jabuke, visoki hidrostatski tlak (VHT), antioksidacijski kapacitet AOK), biološki aktivni spojevi (BAS)

nije evidentirano

engleski

Effects of high hydrostatic pressure (HHP) on antioxidant capacity of apple jucies

nije evidentirano

apple juice, high hidrostatic pressure (HPP), antioxidant capacity (AOC), biologically active compounds (BAC)

nije evidentirano

Podaci o izdanju

25

09.07.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija