Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Vrijednosti salivarnog IgA, lizozima i magnezija u bolesnika sa sindromom pečenja usta i kserostomijom. (CROSBI ID 96689)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Vučićević Boras, Vanja ; Topić, Berislav ; Cekić-Arambašin, Ana ; Stavljenić-Rukavina, Ana ; Zadro, Renata. Vrijednosti salivarnog IgA, lizozima i magnezija u bolesnika sa sindromom pečenja usta i kserostomijom. // Acta stomatologica Croatica, 2 (2001), 205-10.-x

Podaci o odgovornosti

Vučićević Boras, Vanja ; Topić, Berislav ; Cekić-Arambašin, Ana ; Stavljenić-Rukavina, Ana ; Zadro, Renata.

hrvatski

Vrijednosti salivarnog IgA, lizozima i magnezija u bolesnika sa sindromom pečenja usta i kserostomijom.

Nedavne studije izvještavaju o povezanosti između sindroma pečenja usta i količine i sastava sline. Cilj našeg ispitivanja bio je ustanoviti količinu salivarnog imunoglobulina A, lizozima i magnezija u nestimuliranoj i stimuliranoj ukupnoj slini bolesnika s SPU i xerostomijom. Uzorci sline su dobiveni sijalometrijom. SigA je određen radijalnom imunodifuzijom po Manziniju, količina lizozima po metodi Osserman i Lowlor, dok je magnezij određen atomskom apsorpcijskom spektrofotometrijom. Količina sIgA i lizozima je bila značajno snižena u stimuliranoj ukupnoj slini bolesnika sa SPU i xerostomijom u usporedbi s nestimuliranom (p<0.001). Količina magnezija nije se mjenjala s obzirom na stimulaciju sline. Rezultati našeg ispitivanja pokazuju da količina sline ima utjecaja na sastav sline te da zajedno mogu biti jedan od mnogobrojnih etioloških čimbenika u nastanku simptoma sindroma pečenja usta.

sindrom pečenja usta; količina i sastav sline

nije evidentirano

engleski

Levels of salivary IgA, lysozime and magnesium in patients with burning mouth syndrome and xerostomia.

nije evidentirano

burning mouth syndrome; quantity and quality of saliva

nije evidentirano

Podaci o izdanju

2

2001.

205-10.-x

objavljeno

0001-7019

Povezanost rada

Dentalna medicina