Vrijednosti salivarnog IgA, lizozima i magnezija u bolesnika sa sindromom pečenja usta i kserostomijom. (CROSBI ID 96689)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Vučićević Boras, Vanja ; Topić, Berislav ; Cekić-Arambašin, Ana ; Stavljenić-Rukavina, Ana ; Zadro, Renata.
hrvatski
Vrijednosti salivarnog IgA, lizozima i magnezija u bolesnika sa sindromom pečenja usta i kserostomijom.
Nedavne studije izvještavaju o povezanosti između sindroma pečenja usta i količine i sastava sline. Cilj našeg ispitivanja bio je ustanoviti količinu salivarnog imunoglobulina A, lizozima i magnezija u nestimuliranoj i stimuliranoj ukupnoj slini bolesnika s SPU i xerostomijom. Uzorci sline su dobiveni sijalometrijom. SigA je određen radijalnom imunodifuzijom po Manziniju, količina lizozima po metodi Osserman i Lowlor, dok je magnezij određen atomskom apsorpcijskom spektrofotometrijom. Količina sIgA i lizozima je bila značajno snižena u stimuliranoj ukupnoj slini bolesnika sa SPU i xerostomijom u usporedbi s nestimuliranom (p<0.001). Količina magnezija nije se mjenjala s obzirom na stimulaciju sline. Rezultati našeg ispitivanja pokazuju da količina sline ima utjecaja na sastav sline te da zajedno mogu biti jedan od mnogobrojnih etioloških čimbenika u nastanku simptoma sindroma pečenja usta.
sindrom pečenja usta; količina i sastav sline
nije evidentirano
engleski
Levels of salivary IgA, lysozime and magnesium in patients with burning mouth syndrome and xerostomia.
nije evidentirano
burning mouth syndrome; quantity and quality of saliva
nije evidentirano