Nova valorizacija sladnih klica, nusproizvoda sladara (CROSBI ID 96698)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)
Podaci o odgovornosti
Beluhan, Sunčica
hrvatski
Nova valorizacija sladnih klica, nusproizvoda sladara
Sladne klice su proizvod dobiven odstranjivanjem klica i korjenčića od ječmenog slada, zajedno s dijelovima pljevice i ostalim dijelovima sladnog zrna. Svjetska godišnja proizvodnja slada se procjenjuje na 17 milijuna tona, od čega sladne klice sačinjavaju 4 – 5 % od proizvedene mase, budući da se na 100 kg slada, uz zrnaste otpatke, proizvede od 4 do 5 kg sladnih klica. Sukladno tome, u jedinoj hrvatskoj sladari nastaje oko 2000 t sladnih klica kao nusproizvoda. Sladne klice su vrlo bogat izvor enzima, te je jedna od mogućnosti, njihova uporaba kao izvora enzima 5’-fosfodiesteraze, koji na svjetskom tržištu postiže visoku cijenu. 5’-fosfodiesteraza je enzim koji hidrolizira ribonukleinsku kiselinu (RNA) do 5'-ribonukleotida (5’-AMP, 5’-CMP, 5’-GMP i 5’-UMP). Pri tome se 5’-GMP i 5’-IMP (nastao deaminiranjem 5’-AMP-a) mogu iskoristiti kao pojačivači okusa hrane, a 5’-CMP i 5’-UMP su sastojci važni u farmaceutskoj industriji (Beluhan, 2001). Naime, 5’-GMP i 5’-IMP su uz natrijev glutaminat (engl. monosodium glutamate, MSG) sastavni dio umami (jap. jedinstven, neponovljiv) okusa i pojačavaju okus do razina viših od praga okusa, te se, kao pojačivači okusa hrani uporabljuju u proizvodnji gotove ili smrznute gotove hrane (Nagodawithana, 1995). Kako se RNA može izolirati iz otpadnog pivskog kvasca, a 5’-fosfodiesteraza iz sladnih klica, dogovorom između pivovara i sladara, mogli bi se proizvoditi 5’-ribonukleotidi. Time bi se postigla dva cilja; povećala bi se ekonomičnost proizvodnje piva i slada i proizveo novi, visokovrijedni proizvod.
sladne klice; 5’-fosfodiesteraza; nusproizvodi
nije evidentirano
engleski
Novel valorisation of malt sprouts, by-products of malt-house
nije evidentirano
malt sprouts; 5’-phosphodiesterase; by-products
nije evidentirano