Okusne supstancije iz pivskog kvasca (CROSBI ID 96715)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)
Podaci o odgovornosti
Beluhan, Sunčica
hrvatski
Okusne supstancije iz pivskog kvasca
Iako se kvasci smatraju vjerojatno najstarijim mikroorganizmima povezanim s ljudskim rodom, njihova uloga nije bila poznata sve do Leeuwenhoekova otkrića mikroskopa u 18. stoljeću. Većina znanstvenika vjeruje da su složena pića poput piva prvi počeli proizvoditi Sumerani oko 5000 godina prije Krista. Iako stare civilizacije nisu imale spoznaje o kemijskim promjenama izazvanim metabolizmom mikroorganizama, imale su dovoljno empirijskog znanja da promijene svoje prehrambene proizvode kako bi ih učinili ukusnijima, hranjivijima, a kasnije i netoksičnima. Znanja koja su dobili metodom pokušaja i promašaja godinama su se prenosila s koljena na koljeno. Začeci istraživanja na biomasi pivskog kvasca u Velikoj Britaniji i Njemačkoj doprinjeli su razvoju brojnih prehrambenih i okusnih sastojaka izoliranih iz pivskog kvasca, koji su se pokazali nezamjenjivima u prehrambenoj industriji. Najvažniji proizvodi dobiveni iz biomase pivskog kvasca mogu se pobrojati kao: 1) okusni proizvodi i pojačivači okusa hrani, 2) prehrambeni proizvodi, 3) enzimi, i 4) farmaceutski i kozmetički proizvodi.
pivski kvasac; 5’-ribonukleotidi; autoliza; kvaščev ekstrakt
nije evidentirano
engleski
Flavour enhancers from brewer's yeast
nije evidentirano
brewer's yeast; 5’-ribonucleotides; autolysis; yeast extract
nije evidentirano