Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Okusne supstancije iz pivskog kvasca (CROSBI ID 96715)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)

Beluhan, Sunčica Okusne supstancije iz pivskog kvasca // Svijet piva, 6 (2001), 37; 09-13-x

Podaci o odgovornosti

Beluhan, Sunčica

hrvatski

Okusne supstancije iz pivskog kvasca

Iako se kvasci smatraju vjerojatno najstarijim mikroorganizmima povezanim s ljudskim rodom, njihova uloga nije bila poznata sve do Leeuwenhoekova otkrića mikroskopa u 18. stoljeću. Većina znanstvenika vjeruje da su složena pića poput piva prvi počeli proizvoditi Sumerani oko 5000 godina prije Krista. Iako stare civilizacije nisu imale spoznaje o kemijskim promjenama izazvanim metabolizmom mikroorganizama, imale su dovoljno empirijskog znanja da promijene svoje prehrambene proizvode kako bi ih učinili ukusnijima, hranjivijima, a kasnije i netoksičnima. Znanja koja su dobili metodom pokušaja i promašaja godinama su se prenosila s koljena na koljeno. Začeci istraživanja na biomasi pivskog kvasca u Velikoj Britaniji i Njemačkoj doprinjeli su razvoju brojnih prehrambenih i okusnih sastojaka izoliranih iz pivskog kvasca, koji su se pokazali nezamjenjivima u prehrambenoj industriji. Najvažniji proizvodi dobiveni iz biomase pivskog kvasca mogu se pobrojati kao: 1) okusni proizvodi i pojačivači okusa hrani, 2) prehrambeni proizvodi, 3) enzimi, i 4) farmaceutski i kozmetički proizvodi.

pivski kvasac; 5’-ribonukleotidi; autoliza; kvaščev ekstrakt

nije evidentirano

engleski

Flavour enhancers from brewer's yeast

nije evidentirano

brewer's yeast; 5’-ribonucleotides; autolysis; yeast extract

nije evidentirano

Podaci o izdanju

6 (37)

2001.

09-13-x

objavljeno

1330-7843

Povezanost rada

Biotehnologija