Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Trends in production and consumption of frozen food (CROSBI ID 486058)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Pozderović, Andrija ; Pancer, Branko Trends in production and consumption of frozen food // Abstract book of the International Congres " Flour-Bread '01 " 3rd Croatian Congress of Cereal Technologists / Ugarčić-Hardi, Žaneta (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2001. str. 22-23-x

Podaci o odgovornosti

Pozderović, Andrija ; Pancer, Branko

engleski

Trends in production and consumption of frozen food

Prehrambena industrija s višim stupnjem finalizacije u Republici Hrvatskoj a posebno u istočnoj Hrvatskoj nije dovoljno razvijena. Republika Hrvatska, a posebno istočna Hrvatska zaostaje u odnosu na Evropu i Svijet u proizvodnji i potrošnji smrznute hrane i primjeni hlađenja za konzerviranje hrane.Pproizvodnja smrznute hrane u Hrvatskoj od 1988.g. je opadala i sada je manja nego 1988.g. U istom periodu kao i ranije u svijetu se povečavala proizvodnja i potrošnja gotove i polugotove smrznute hrane. Potrošnja te hrane u Hrvatskoj po stanovniku godišnje je deset puta manja od one u Danskoj i Velikoj Britaniji. Još je znakovitije da Hrvatska sa svojim poljoprivrednim potencijalima od ukupne godišnje potrošnje smrznute hrane 31 125 t, uvozi više od polovice 18 779 t. U zemljama u razvoju kao što je i Hrvatska porast proizvodnje i potrošnje smrznute hrane se tek treba dogoditi. Zbog toga takav trend treba iskoristiti za vlastiti razvoj, jer će se inače stalno povečavati uvoz tih proizvoda koje sada Hrvatska uvozi največim djelom iz Italije ali i iz Mađarske i drugih zemalja.U Hrvatskoj a posebno u istočnoj Hrvatskoj postoje veliki potencijali za proizvodnju svih vrsta smrznute hrane a posebno za proizvode na bazi prerade brašna i smrznuto povrće i voće.Prirodni potencijali za proizvodnju hrane u Republici Hrvatskoj a posebno u Slavoniji i Baranji su takvi da se u Hrvatskoj treba izgraditi više tvornica za proizvodnju smrznute hrane kao dominantnog postupka konzerviranja hrane danas u svijetu. Ta hrana treba biti namjenjena domaćoj potrošnji i izvozu. Značenje izgradnje Tvornice smrznute hrane je višestruko. Pored zapošljavanja stanovništva direktno u takvim pogonima, veliki broj domaćinstava bi bio zaposlen na proizvodnji sirovinske osnove. Preradbeni kapaciteti imaju veliko značenje za sigurnost plasmana poljoprivrednih proizvoda kao i za njihvu veću valorizaciju. U ovom radu bit će prikazani trendovi u proizvodnji i potrošnji smrznute hrane (ukupno) u Svijetu i u Hrvatskoj posebno smrznutih proizvoda na bazi prerade brašna. Također će biti prikazani suvremeni postupci i uređaji za smrzavanje proizvoda na bazi prerade brašna firme FMC FoodTech Frigoscandia.

frozen food; frozen bakery products; production and consumption of frozen food in the World and in Croatia

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o prilogu

22-23-x.

2001.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Abstract book of the International Congres " Flour-Bread '01 " 3rd Croatian Congress of Cereal Technologists

Ugarčić-Hardi, Žaneta

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Podaci o skupu

3rd Croatian Congress of Cereal Technologists

predavanje

14.11.2001-17.11.2001

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Ekonomija