Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog ulja koštice šljive (CROSBI ID 664585)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Šubarić, Drago ; Cikoš, Ana-Marija ; Lončarić, Melita
hrvatski
Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog ulja koštice šljive
Postupkom hladnog prešanja iz koštice šljive (Prunus domestica L.) dobije se kvalitetno jestivo ulje. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj procesnih parametara prešanja koštice šljive na efikasnost proizvodnje hladno prešanog ulja te njegovu kvalitetu. Prilikom prešanja mijenjani su sljedeći procesni parametri: frekvencija elektromotora (brzina pužnice), temperatura zagrijavanja glave preše i nastavak za izlaz pogače. Prešanje je provedeno s kontinuiranom pužnom prešom. Primjenom standardnih metoda određeni su osnovni parametri kvalitete proizvedenog hladno prešanog ulja. Ispitan je i utjecaj dodatka antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost ulja primjenom Testa održivosti na 98 °C. Korišteni su sljedeći prirodni antioksidansi: ekstrakt zelenog čaja, ekstrakt ružmarina i eterično ulje primorskog vriska te sintetski antioksidans oktil galat. Rezultati ispitivanja pokazuju da procesni parametri hladnog prešanja značajno utječu na iskorištenje ulja koštice šljive. Veće iskorištenje sirovog ulja i hladno prešanog ulja postignuto je kod temperature zagrijavanja glave preše 100 oC, frekvencije elektromotora 35 Hz i nastavka za izlaz pogače 10 mm. Dodatkom prirodnih antioksidanasa postignuta je bolja zaštita ulja od oksidacijskog kvarenja nego dodatkom sintetskog antioksidansa. Eterično ulje primorskog vriska pokazalo je najbolji antioksidacijski utjecaj.
koštice šljive, hladno prešanje, procesni parametri, oksidacijska stabilnost, antioksidansi
nije evidentirano
engleski
The production and stabilization of cold-pressed plum kernel oil
nije evidentirano
plum kernel, cold pressing, process parameters, oxidative stability, antioxidants
nije evidentirano
Podaci o prilogu
203-214.
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Hranom do zdravlja - Zbornik radova 10. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa
Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Podaci o skupu
Nepoznat skup
poster
29.02.1904-29.02.2096