Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost svinjske masti (CROSBI ID 253714)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Šubarić, Drago ; Aladić, Krunoslav Utjecaj antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost svinjske masti // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XX (2018), 4; 317-323. doi: https://doi.org/10.31727/m.20.4.2

Podaci o odgovornosti

Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Šubarić, Drago ; Aladić, Krunoslav

hrvatski

Utjecaj antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost svinjske masti

Oksidacija lipida predstavlja glavni problem u životinjskim mastima, ona prouzrokuje važnu promjenu kemijskih, senzorskih i nutritivnih svojstava. Svinjska mast podliježe oksidaciji tijekom proizvodnje, skladištenja i toplinske obrade. U ovom radu istraživan je utjecaj dodatka prirodnih antioksidanasa (ekstrakt ružmarina tip Oxy’Less CS, ekstrakt kadulje, ekstrakt maslinove komine, alfa tokoferol, mješavina tokoferola) i sintetskih antioksidanasa (PG, BHA) na promjenu oksidacijske stabilnosti svinjske masti. Oksidacijska stabilnost masti, sa i bez dodanog antioksidansa, ispitivana je primjenom Testa održivosti na 98 oC. Rezultati testa prikazani su kao vrijednost peroksidnog broja (mmol O2/kg) nakon određenog vremena držanja uzorka pri temperaturi 98 °C. Rezultati istraživanja pokazuju da veću antioksidacijsku aktivnost ima ekstrakt ružmarina tip Oxy’Less CS, ostvario je veću efikasnost zaštite svinjske masti od oksidacije, u odnosu na druge ispitivane antioksidanse. Sintetski antioksidansi propil galat i butilhidroksianisol uspješno su povećali stabilnost svinjske masti prema oksidaciji pri čemu veće antioksidacijsko djelovanje pokazuje propil galat.

svinjska mast ; oksidacijska stabilnost ; antioksidansi ; test održivosti

nije evidentirano

engleski

The influence of antioxidants on the oxidative stability of pork fat

nije evidentirano

pork fat ; oxidative stability ; antioxidants ; sustainability test

nije evidentirano

Podaci o izdanju

XX (4)

2018.

317-323

objavljeno

1332-0025

https://doi.org/10.31727/m.20.4.2

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice