Izolacija i pročišćavanje egzopolisaharida soja Lactobacillus fermentum D12 nakon uzgoja u prisutnosti fruktoze i galaktoze kao izvora ugljika (CROSBI ID 421239)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Pušek, Anita
Leboš Pavunc, Andreja
hrvatski
Izolacija i pročišćavanje egzopolisaharida soja Lactobacillus fermentum D12 nakon uzgoja u prisutnosti fruktoze i galaktoze kao izvora ugljika
U proizvodnji egzopolisaharida (EPOL) u posljednje vrijeme se posebno istražuju bakterije mliječne kiseline (BMK) s ciljem poboljšanja svojstava proizvoda i unaprjeđenja kvalitete ljudskog zdravlja. Također, neki sojevi bakterija mliječne kiseline sintezom egzopolisaharida pridonose poboljšanju teksture i viskoznosti fermentiranih proizvoda. Stoga je cilj ovog završnog rada bio ispitati sposobnost različitih sojeva BMK da sintetiziraju egzopolisaharide u MRS hranjivoj podlozi suplementiranoj s različitim izvorima ugljika (2% w/v fruktoza, galaktoza). Soj Lactobacillus fermentum D12 se pokazao kao najbolji producent egzopolisaharida. Nakon provedenog uzgoja L. fermentum D12, slijedila je izolacija egzopolisaharida s površine stanica L. fermentum D12 te iz supernatanta ove bakterijske kulture nakon čega je izračunata masa egzopolisaharida. Čistoća egzopolisaharida na prisutnost proteina se provjerila UV- spektrofotometrijom pri valnoj duljini od 190 do 350 nm. Koncentracija prisutnih proteina kod uzoraka egzopolisaharida izoliranih s površine stanica bila je puno veća, u odnosu na one izolirane iz supernatanta kulture.
bakterije mliječne kiseline, Lactobacillus fermentum D12, egzopolisaharidi
nije evidentirano
engleski
Isolation and purification of the exopolisaccharides of Lactobacillus fermentum D12 in the presence of fructose and galactose as a carbon sources
nije evidentirano
bacterial lactic acid, Lactobacillus fermentum D12, exopolysaccharides
nije evidentirano
Podaci o izdanju
29
11.06.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb