Izolacija i pročišćavanje egzopolisaharida soja Lactobacillus fermentum D12 nakon uzgoja u prisutnosti glukoze i saharoze kao izvora ugljika (CROSBI ID 421240)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Martinuš, Tihana
Kos, Blaženka
hrvatski
Izolacija i pročišćavanje egzopolisaharida soja Lactobacillus fermentum D12 nakon uzgoja u prisutnosti glukoze i saharoze kao izvora ugljika
Egzopolisaharidi nastali kao produkt bakterija mliječne kiseline imaju brojne povoljne učinke zbog čega imaju široku primjenu u industrijama kao što su prehrambena, farmaceutska i kemijska industrija. Stoga je cilj ovog rada bio ispitati proizvodnju egzopolisaharida kod određenih Lactobacillus sojeva uzgojenih na podlozi s glukozom i saharozom. Također su provedene određene metode kojima su nastali egzopolisaharidi izolirani iz podloge te pročišćeni. Određena je masa egzopolisaharida izlučenih u okolni medij i onih koji su ostali vezani na površini stanica, čistoća njihovih uzoraka te je provedena detekcija stvaranje biofilma nakon inkubacije koja je trajala 2 dana.
bakterije mliječne kiseline, probiotici, Lactobacillus sojevi, egzopolisaharidi
nije evidentirano
engleski
Isolation and purification of exopolysaccharide from Lactobacillus fermentum D12 strain after cultivation in the presence of glucose and sucrose as a carbon source
nije evidentirano
lactic acid bacteria, probiotics, Lactobacillus strains, exopolysaccharides
nije evidentirano
Podaci o izdanju
29
11.06.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb