Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Mikrobiološki i kemijski parametri ribe i školjkaša (CROSBI ID 254396)

Prilog u časopisu | stručni rad

Čanak, Iva ; Markov, Ksenija, Gavrilović, Ana ; Bosanac , Petra ; Jug- Dujaković, Jurica ; Jakopović, Željko ; Kostelac, Deni ; Pleadin, Jelka ; Frece, Jadranka Mikrobiološki i kemijski parametri ribe i školjkaša // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 13 (2018), 1-2; 44-51

Podaci o odgovornosti

Čanak, Iva ; Markov, Ksenija, Gavrilović, Ana ; Bosanac , Petra ; Jug- Dujaković, Jurica ; Jakopović, Željko ; Kostelac, Deni ; Pleadin, Jelka ; Frece, Jadranka

hrvatski

Mikrobiološki i kemijski parametri ribe i školjkaša

Rezultati brojnih istraživanja ukazuju na to da ribe i školjkaši posjeduju različitu populaciju bakterija na koži, škrgama te u probavnom traktu. Pored toga, unutarnji organi (bubrezi, jetra i slezena) zdrave ribe mogu također sadržavati bakterije. Stoga je cilj ovog istraživanja bio izolirati i identificirati mikrobnu populaciju lubina (Dicentrarchus labrax), dagnji (Mytilus galloprovincialis) i kamenica (Ostrea edulis) Jadranskog mora tijekom zimskog perioda. Od ukupno 15 uzoraka 5 je uzoraka bilo kontaminirano bakterijama iz roda Vibrio, iz 4 uzorka je izolirana E. coli, 5 uzoraka su bila pozitivna na sulfitoreducirajuće klostridije dok je Pseudomonas aeruginosa dokazan samo u uzorcima dagnji i kamenica. U svim uzorcima lubina su dokazane enterobakterije. U niti jednom uzorku nije dokazana prisutnost bakterija iz roda Salmonella kao ni Listeria monocytogenes. Bakterije mliječne kiseline su izolirane iz samo jednog uzorka i to rod Lactobacillus. Fizikalno-kemijska analiza mesa ribe pokazala je da meso ima zadovoljavajući pH, histamin nije detektiran, odnosno koncentracija je bila ispod granice detekcije dok je koncentracija trimetilamina iznosila niskih 0, 801 mgN/100 g mesa.

akvakultura, mikrobna populacija, školjke, lubin

nije evidentirano

engleski

Microbiological and chemical parameters of fish and shellfish

nije evidentirano

aquaculture, microbial population, shellfish, sea bass

nije evidentirano

Podaci o izdanju

13 (1-2)

2018.

44-51

objavljeno

1847-3423

1847-7461

Povezanost rada

nije evidentirano