Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Nutritivni sastav plodova različitih vrsta agruma (CROSBI ID 421318)

Ocjenski rad | diplomski rad

Jurković, Tomislav Nutritivni sastav plodova različitih vrsta agruma / Voća, Sandra (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Jurković, Tomislav

Voća, Sandra

hrvatski

Nutritivni sastav plodova različitih vrsta agruma

Cilj diplomskog rada je utvrditi nutritivni sastav plodova različitih vrsta agruma (grejpfrut, klementina, kumkvat i naranča) i razlike kemijskog sastava pojedinih sorti unutar jedne vrste koje su uzgojene u dolini Neretve na području Opuzena. Analizirani su plodovi iz roda Citrus (slatka naranča, grejpfrut, klementina) te iz roda Fortunela (kumkvat), uzorkovani iz obiteljskog voćnjaka krajem prosinca 2016. godine. U svrhu utvrđivanja nutritivnog sastava provedene su sljedeće analize: sadržaj suhe tvari (%), sadržaj ukupne topljive suhe tvari (%), sadržaj ukupnih kiselina (%), pH-vrijednost, sadržaj vitamina C (mg/100 g svježe tvari), sadržaj ukupnih fenola, flavonoida i neflavonoida (mgGAE/100 g svježe tvari), sadržaj β-karotena (μg/100 g svježe tvari) te antioksidacijski kapacitet (µmol TE/kg). Rezultati istraživanja ukazuju kako se najveći sadržaj vitamina C nalazi u crvenoj 'Tarocco' naranči (63, 43 mg/100 g), dok se najmanje vitamina C nalazi u kumkvatu (27, 82 mg/100 g). Najveći sadržaj ukupnih fenola utvrđen je za naranču 'Skaggs Bonanza' (187, 55 mg/GAE/100 g), a najmanje je iznosio kod grejpfruta 'Marsh Seedless' (100, 00 mg/GAE/100 g). Sadržaj β-karotena određivan je u plodovima klementine 'Sra 29' (1053, 17 μg/100 g) i kumkvata (240, 42 μg/100 g). Najveće vrijednosti za antioksidacijski kapacitet određene su u plodovima klementine 'Sra 29' (1702, 61 µmol TE/kg), a najmanje u plodovima kumkvata (922, 40 μg/100 g). Temeljem svega navedenog, najveće vrijednosti osnovnog kemijskog sastava određene su u plodovima kumkvata. Najveći sadržaj vitamina C utvrđen je u plodovima crvene naranče 'Tarocco', a najveći sadržaj svih istraživanih bioaktivnih spojeva utvrđen je u plodovima naranče 'Skaggs Bonanza'.

agrumi, slatka naranča, grejpfrut, klementina, kumkvat, kemijski sastav, bioaktivni spojevi

nije evidentirano

engleski

The Nutritional Fruit Composition Of Different Kinds Of Citrus Fruits

nije evidentirano

citrus fruits, sweet orange, grapefruit, clementines, kumquats, chemical composition, bioactive compounds

nije evidentirano

Podaci o izdanju

57

06.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)