Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj procesa rafinacije na udjel i sastav sterola u maslinovom ulju i ulju komine masline (CROSBI ID 335560)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kušće, Luana Utjecaj procesa rafinacije na udjel i sastav sterola u maslinovom ulju i ulju komine masline / Rade, Desanka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2002

Podaci o odgovornosti

Kušće, Luana

Rade, Desanka

hrvatski

Utjecaj procesa rafinacije na udjel i sastav sterola u maslinovom ulju i ulju komine masline

U ovom radu ispitan je utjecaj procesa rafinacije na sterole u maslinovom ulju i ulju komine masline. Za ispitivanje su korišteni uzorci djevičanskog maslinovog ulja ekstra kvalitete od dva različita proizvođača, uzorak rafiniranog maslinovog ulja te uzorci ulja komine masline (sirovo i rafinirano). Nađeno je da je najzastupljeniji sterol u svim ispitivanim uljia beta-sitosterol. U djevičanskom maslinovom ulju industrijske proizvodnje prisutan je i delta7-stigmastenol u puno većem udjelu od onog obično prisutnog u takvoj kategoriji ulja. Steroli su osjetljivi na uvjete koji vladaju u fazama rafinacije. Njihov udjel se u rafiniranim uljima (maslinovom i komine masline) smanjio, ali ne značajno, što ukazuje da su uvjeti rafinacije u ovom slučaju bili blagi. Ispitivanim uzorcima su određeni triterpenski dioli eritrodiol i uvaol. Rezultati su pokazali puno veći udio diola u ulju komie masline od onog u maslinovom ulju. To je bilo i za očekivati budući da su triterpenski dioli karakteristični za ulja dobivena ekstrakcijom otapalima i mogu biti značajan podatak za otkrivanje patvorenja maslinovih ulja ovim uljima. Tijekom rafinacije dolazi i do razgradnje sterola i nastajanja stigmasta-3,5-diena što je u ovom radu i dokazano. U kvalitativnom sastavu neosapunjive frakcije određenom pomoću tankoslojne kromatografije nije bilo velike razlike među uzorcima.

maslinovo ulje; steroli; eritrodiol; uvaol; stigmastadien; patvorenje

nije evidentirano

engleski

The influence of refining process on the content and composition of the sterols in olive oil and olive pomace oil

nije evidentirano

olive oil; sterols; erythrodiol; uvaol; stigmastadiene; adulteration

nije evidentirano

Podaci o izdanju

73

01.03.2002.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano