Utjecaj procesa rafinacije na udjel i sastav sterola u maslinovom ulju i ulju komine masline (CROSBI ID 335560)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kušće, Luana
Rade, Desanka
hrvatski
Utjecaj procesa rafinacije na udjel i sastav sterola u maslinovom ulju i ulju komine masline
U ovom radu ispitan je utjecaj procesa rafinacije na sterole u maslinovom ulju i ulju komine masline. Za ispitivanje su korišteni uzorci djevičanskog maslinovog ulja ekstra kvalitete od dva različita proizvođača, uzorak rafiniranog maslinovog ulja te uzorci ulja komine masline (sirovo i rafinirano). Nađeno je da je najzastupljeniji sterol u svim ispitivanim uljia beta-sitosterol. U djevičanskom maslinovom ulju industrijske proizvodnje prisutan je i delta7-stigmastenol u puno većem udjelu od onog obično prisutnog u takvoj kategoriji ulja. Steroli su osjetljivi na uvjete koji vladaju u fazama rafinacije. Njihov udjel se u rafiniranim uljima (maslinovom i komine masline) smanjio, ali ne značajno, što ukazuje da su uvjeti rafinacije u ovom slučaju bili blagi. Ispitivanim uzorcima su određeni triterpenski dioli eritrodiol i uvaol. Rezultati su pokazali puno veći udio diola u ulju komie masline od onog u maslinovom ulju. To je bilo i za očekivati budući da su triterpenski dioli karakteristični za ulja dobivena ekstrakcijom otapalima i mogu biti značajan podatak za otkrivanje patvorenja maslinovih ulja ovim uljima. Tijekom rafinacije dolazi i do razgradnje sterola i nastajanja stigmasta-3,5-diena što je u ovom radu i dokazano. U kvalitativnom sastavu neosapunjive frakcije određenom pomoću tankoslojne kromatografije nije bilo velike razlike među uzorcima.
maslinovo ulje; steroli; eritrodiol; uvaol; stigmastadien; patvorenje
nije evidentirano
engleski
The influence of refining process on the content and composition of the sterols in olive oil and olive pomace oil
nije evidentirano
olive oil; sterols; erythrodiol; uvaol; stigmastadiene; adulteration
nije evidentirano
Podaci o izdanju
73
01.03.2002.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb