Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Vezanje AFM1 iz mlijeka liofiliziranim stanicama bakterija mliječne kiseline (CROSBI ID 421529)

Ocjenski rad | diplomski rad

Romac, Anamarija Vezanje AFM1 iz mlijeka liofiliziranim stanicama bakterija mliječne kiseline / Markov, Ksenija (mentor); Jakopović, Željko (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Romac, Anamarija

Markov, Ksenija

Jakopović, Željko

hrvatski

Vezanje AFM1 iz mlijeka liofiliziranim stanicama bakterija mliječne kiseline

Mikotoksini su sekundarni metaboliti toksikotvornih plijesni te su česti kontaminanti raznih prehrambenih proizvoda. Pojava aflatoksina M1, vrlo otrovnog mikotoksina u mlijeku, prijetnja je zdravlju potrošača, osobito maloj djeci te dovodi do ekonomskih gubitaka zbog kontaminiranog mlijeka. Zbog navedenih činjenica traže se nove strategije za sprječavanje onečišćenja i štetnih djelovanja AFM1. S ciljem razvijanja sigurne i praktične metode dekontaminacije, u ovom radu provedena su istraživanja s izoliranim sojevima bakterija mliječne kiseline u liofiliziranom obliku kojima je ispitana sposobnost vezanja AFM1 u umjetno kontaminiranom mlijeku. Svi liofilizirani sojevi, živi ili termički tretirani vežu AFM1, no žive stanice pokazuju veću sposobnost vezanja AFM1 pa je tako najveći postotak vezanja AFM1 postignut upotrebnom Lactobacillus rhamnosus KM i iznosi 92% nakon 4 sata.

aflatoksin M1, bakterije mliječne kiseline, liofilizacija, mlijeko

nije evidentirano

engleski

Binding of AFM1 from milk by freeze-dryied lactic acid bacteria

nije evidentirano

aflatoxin M1, lactic acid bacteria, lyophilisation, milk

nije evidentirano

Podaci o izdanju

25

10.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija