Vezanje AFM1 iz mlijeka liofiliziranim stanicama bakterija mliječne kiseline (CROSBI ID 421529)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Romac, Anamarija
Markov, Ksenija
Jakopović, Željko
hrvatski
Vezanje AFM1 iz mlijeka liofiliziranim stanicama bakterija mliječne kiseline
Mikotoksini su sekundarni metaboliti toksikotvornih plijesni te su česti kontaminanti raznih prehrambenih proizvoda. Pojava aflatoksina M1, vrlo otrovnog mikotoksina u mlijeku, prijetnja je zdravlju potrošača, osobito maloj djeci te dovodi do ekonomskih gubitaka zbog kontaminiranog mlijeka. Zbog navedenih činjenica traže se nove strategije za sprječavanje onečišćenja i štetnih djelovanja AFM1. S ciljem razvijanja sigurne i praktične metode dekontaminacije, u ovom radu provedena su istraživanja s izoliranim sojevima bakterija mliječne kiseline u liofiliziranom obliku kojima je ispitana sposobnost vezanja AFM1 u umjetno kontaminiranom mlijeku. Svi liofilizirani sojevi, živi ili termički tretirani vežu AFM1, no žive stanice pokazuju veću sposobnost vezanja AFM1 pa je tako najveći postotak vezanja AFM1 postignut upotrebnom Lactobacillus rhamnosus KM i iznosi 92% nakon 4 sata.
aflatoksin M1, bakterije mliječne kiseline, liofilizacija, mlijeko
nije evidentirano
engleski
Binding of AFM1 from milk by freeze-dryied lactic acid bacteria
nije evidentirano
aflatoxin M1, lactic acid bacteria, lyophilisation, milk
nije evidentirano
Podaci o izdanju
25
10.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb