Sol i gel kao koloidni sustavi (CROSBI ID 421766)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Trputac, Eva
Tomac, Ivana
hrvatski
Sol i gel kao koloidni sustavi
Koloidni sustavi su disperzni sustavi, a sastoje se od disperznog sredstva i disperzne faze. Sol je koloidna otopina gdje je disperzna faza kruta, a disperzno sredstvo tekuće. Sol spontano ili hlađenjem može prijeći u gel stanje. Gel je koloidni sustav, mrežaste strukture u koju je uklopljeno tekuće disperzno sredstvo. Gelovi, ovisno o tekućoj fazi unutar gela, mogu biti hidrogelovi, alkogelovi i aerogelovi. U prehrambenoj industriji sol i gel su prisutni u različitim prehrambenim proizvodima kao što su džemovi, želei, pektin, agar agar i slično. Cilj ovog završnog rada je bio opisati koloidne sustave sol i gel, objasniti njihova svojstva te navesti i opisati primjenu u prehrambenoj industriji u vidu prehrambenog proizvoda (džemovi, marmelade) i aditiva (želatina, agar).
koloidni sustavi ; sol ; gel
nije evidentirano
engleski
Sol and gel as colloidal systems
nije evidentirano
colloidal systems ; sol ; gel
nije evidentirano
Podaci o izdanju
20
28.08.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek, Hrvatska