Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Sol i gel kao koloidni sustavi (CROSBI ID 421766)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Trputac, Eva Sol i gel kao koloidni sustavi / Tomac, Ivana (mentor); Osijek, Hrvatska, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2018

Podaci o odgovornosti

Trputac, Eva

Tomac, Ivana

hrvatski

Sol i gel kao koloidni sustavi

Koloidni sustavi su disperzni sustavi, a sastoje se od disperznog sredstva i disperzne faze. Sol je koloidna otopina gdje je disperzna faza kruta, a disperzno sredstvo tekuće. Sol spontano ili hlađenjem može prijeći u gel stanje. Gel je koloidni sustav, mrežaste strukture u koju je uklopljeno tekuće disperzno sredstvo. Gelovi, ovisno o tekućoj fazi unutar gela, mogu biti hidrogelovi, alkogelovi i aerogelovi. U prehrambenoj industriji sol i gel su prisutni u različitim prehrambenim proizvodima kao što su džemovi, želei, pektin, agar agar i slično. Cilj ovog završnog rada je bio opisati koloidne sustave sol i gel, objasniti njihova svojstva te navesti i opisati primjenu u prehrambenoj industriji u vidu prehrambenog proizvoda (džemovi, marmelade) i aditiva (želatina, agar).

koloidni sustavi ; sol ; gel

nije evidentirano

engleski

Sol and gel as colloidal systems

nije evidentirano

colloidal systems ; sol ; gel

nije evidentirano

Podaci o izdanju

20

28.08.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Kemija, Prehrambena tehnologija