Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj položaja ploda u krošnji na kakvoću voća (CROSBI ID 421776)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Del-Vechio, Dolores Utjecaj položaja ploda u krošnji na kakvoću voća / Jemrić, Tomislav (mentor); Vuković, Marko (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Del-Vechio, Dolores

Jemrić, Tomislav

Vuković, Marko

hrvatski

Utjecaj položaja ploda u krošnji na kakvoću voća

U ovom radu opisuje se kako raspored plodova u krošnji može utjecati na njihovu kakvoću. Plodovi su izloženi različitom okruženju unutar krošnje, a uzrok njihove razlike u kvaliteti su mikroklimatske razlike. Navedeni su utjecaji okoline na stabla voćaka kao što su dostupnost svjetla i toplina. Opisani su također unutarnji i vanjski parametri kakvoće plodova. U unutarnje parametre spadaju veličina i oblik ploda te obojenost kožice ploda, a u unutarnji su tvrdoća mesa, sadržaj topljive suhe tvari, polifenoli i antioksidativna aktivnost. U gušćim krošnjama veće je natjecanje plodova- za svjetlo, vodu ili mineralne tvari. Prodor svjetlosti postupno se smanjuje prema unutrašnjosti i donjem dijelu krošnje. Kvaliteta ploda važan je čimbenik jer vanjski izgled najviše privlači potrošače, a isto tako i njihov unutarnji izgled, okus i aroma.

plod, krošnja, svjetlo, toplina

nije evidentirano

engleski

The effect of fruit position on its quality

nije evidentirano

fruit, canopy, light, temperature

nije evidentirano

Podaci o izdanju

24

14.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)