Utjecaj položaja ploda u krošnji na kakvoću voća (CROSBI ID 421776)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Del-Vechio, Dolores
Jemrić, Tomislav
Vuković, Marko
hrvatski
Utjecaj položaja ploda u krošnji na kakvoću voća
U ovom radu opisuje se kako raspored plodova u krošnji može utjecati na njihovu kakvoću. Plodovi su izloženi različitom okruženju unutar krošnje, a uzrok njihove razlike u kvaliteti su mikroklimatske razlike. Navedeni su utjecaji okoline na stabla voćaka kao što su dostupnost svjetla i toplina. Opisani su također unutarnji i vanjski parametri kakvoće plodova. U unutarnje parametre spadaju veličina i oblik ploda te obojenost kožice ploda, a u unutarnji su tvrdoća mesa, sadržaj topljive suhe tvari, polifenoli i antioksidativna aktivnost. U gušćim krošnjama veće je natjecanje plodova- za svjetlo, vodu ili mineralne tvari. Prodor svjetlosti postupno se smanjuje prema unutrašnjosti i donjem dijelu krošnje. Kvaliteta ploda važan je čimbenik jer vanjski izgled najviše privlači potrošače, a isto tako i njihov unutarnji izgled, okus i aroma.
plod, krošnja, svjetlo, toplina
nije evidentirano
engleski
The effect of fruit position on its quality
nije evidentirano
fruit, canopy, light, temperature
nije evidentirano
Podaci o izdanju
24
14.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb