Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Korozijski procesi prisutni u interakciji hrana- ambalaža (CROSBI ID 421976)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Marković, Tamara Korozijski procesi prisutni u interakciji hrana- ambalaža / Tomac, Ivana (mentor); Osijek, Hrvatska, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2018

Podaci o odgovornosti

Marković, Tamara

Tomac, Ivana

hrvatski

Korozijski procesi prisutni u interakciji hrana- ambalaža

Ambalaža predstavlja proizvod namijenjen čuvanju, skladištenju, transportu i prodaji hrane. Ambalažni materijali koji se upotrebljavaju u prehrambenoj industriji su drvo, metal, karton, papir, plastika. Metalna ambalaža upotrebljava u procesu prerade i pakiranja hrane. Bijeli lim i aluminijski lim su najzastupljeniji metalni ambalažni materijali, a prisutni su u vidu konzervi, tuba, poklopaca. Korozija je spontani, negativan proces koji se javlja na metalnoj ambalaži kao posljedica djelovanja fizikalnih, fizikalno-kemijskih i bioloških čimbenika. Korozija se manifestira u obliku hrđe na metalnoj ambalaži. Razlikuje se kemijska i elektrokemijska korozija koja se očituje kao nastanak galvanskog članka između hrane i metalne ambalaže. Voda, šećer, kiseline i sol iz hrane potiču proces korozije kao i hrana čija je pH vrijednost od 3 do 5. Zaštita od korozije metalne ambalaže postiže se premazivanjem i primjenom organskih prevlaka. Cilj ovog završnog rada bio je opisati ambalažu i ambalažne materijale koji se upotrebljavaju u prehrambenoj industriji, zatim opisati proces korozije prisutne u interakciji hrane i ambalaže te navesti i opisati neke od primjera procesa korozije u prehrambenoj industriji.

ambalaža ; metalna ambalaža ; korozija ; hrana

nije evidentirano

engleski

Corrosion Processes in Food-Packaging Interaction

nije evidentirano

packaging ; metal packaging ; corrosion ; food

nije evidentirano

Podaci o izdanju

20

24.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija