Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Bakterijski rak trešnje i višnje (CROSBI ID 254815)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Križanac, Ivana ; Plavec, Jelena ; Cvjetković, Bogdan Bakterijski rak trešnje i višnje // Glasilo biljne zaštite, 16 (2016), 3; 301-306

Podaci o odgovornosti

Križanac, Ivana ; Plavec, Jelena ; Cvjetković, Bogdan

hrvatski

Bakterijski rak trešnje i višnje

Bakterijski rak trešnje i višnje uzrokuju dva patovara bakterije Pseudomonas syringae: pv. syringae van Hall i pv. morsprunorum (Wormald) Young et al. Oba patogena varijeteta uzrokuju vrlo slične simptome koji mogu varirati ovisno o virulentnosti soja, starosti stabla i osjetljivosti kultivara. Trešnja je najosjetljivija na tu bakteriozu iako sve koštičave voćke mogu biti zaražene. Zaraze su obično povezane s duljim hladnim i vlažnim razdobljima, kasnim proljetnim mrazovima ili olujnom kišom koja oštećuje cvat i listove. U 2014. i 2015. godini analizirali smo više uzoraka trešnje. Identificirana su oba patovara Pseudomonas syringae u uzorcima trešnje i višnje iz Međimurske, Zadarske i Slavonsko-baranjske županije.

Pseudomonas syringae ; patovar ; detekcija ; identifikacija ; PCR

nije evidentirano

engleski

Bacterial canker of sweet and sour cherry

nije evidentirano

Pseudomonas syringae ; patovar ; detekcija ; identifikacija ; PCR

nije evidentirano

Podaci o izdanju

16 (3)

2016.

301-306

objavljeno

1332-9545

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice