Bakterijski rak trešnje i višnje (CROSBI ID 254815)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Križanac, Ivana ; Plavec, Jelena ; Cvjetković, Bogdan
hrvatski
Bakterijski rak trešnje i višnje
Bakterijski rak trešnje i višnje uzrokuju dva patovara bakterije Pseudomonas syringae: pv. syringae van Hall i pv. morsprunorum (Wormald) Young et al. Oba patogena varijeteta uzrokuju vrlo slične simptome koji mogu varirati ovisno o virulentnosti soja, starosti stabla i osjetljivosti kultivara. Trešnja je najosjetljivija na tu bakteriozu iako sve koštičave voćke mogu biti zaražene. Zaraze su obično povezane s duljim hladnim i vlažnim razdobljima, kasnim proljetnim mrazovima ili olujnom kišom koja oštećuje cvat i listove. U 2014. i 2015. godini analizirali smo više uzoraka trešnje. Identificirana su oba patovara Pseudomonas syringae u uzorcima trešnje i višnje iz Međimurske, Zadarske i Slavonsko-baranjske županije.
Pseudomonas syringae ; patovar ; detekcija ; identifikacija ; PCR
nije evidentirano
engleski
Bacterial canker of sweet and sour cherry
nije evidentirano
Pseudomonas syringae ; patovar ; detekcija ; identifikacija ; PCR
nije evidentirano