Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Promjene parametara kvalitete jaja kokoši nesilica tijekom skladištenja na visokoj temperaturi i u uvjetima produljenog skladištenja (CROSBI ID 666154)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Duvnjak, Marija ; Pintar, Jasna ; Lapaš, Tihana ; Kljak, Kristina ; Gazić, Ksenija ; Bedeković, Dalibor ; Janječić, Zlatko ; Grbeša, Darko Promjene parametara kvalitete jaja kokoši nesilica tijekom skladištenja na visokoj temperaturi i u uvjetima produljenog skladištenja // Zbornik sažetaka 25. međunarodnog savjetovanja KRMIVA 2018 ; Book of Abstracts 25th international conference KRMIVA 2018. Zagreb: Krmiva, 2018. str. 49-49

Podaci o odgovornosti

Duvnjak, Marija ; Pintar, Jasna ; Lapaš, Tihana ; Kljak, Kristina ; Gazić, Ksenija ; Bedeković, Dalibor ; Janječić, Zlatko ; Grbeša, Darko

hrvatski

Promjene parametara kvalitete jaja kokoši nesilica tijekom skladištenja na visokoj temperaturi i u uvjetima produljenog skladištenja

Istraživanje je provedeno kako bi se ustanovio utjecaj temperature i vremena skladištenja na vanjsku i unutarnju kvalitetu konzumnih jaja. Praćeni parametri bili su masa jaja (g), visina jaja (mm), širina jaja (mm), čvrstoća ljuske (kgf), masa ljuske (g), debljina ljuske (mm), masa žumanjka (g), boja žumanjka, pH bjelanjka, visina bjelanjka (mm) i Haugh jedinice. U istraživanju je korišteno 90 nesilica hibrida Tetra SL LL hranjenih krmnom smjesom baziranom na kukuruzu i soji. Kvaliteta jaja utvrđivala se kod svježih jaja (0 dan) te jaja skladištenih 14 dana, 30 dana i 60 dana na 4 °C. Jaja su dodatno skladištena 14 dana u hladnjaku (4 °C), na sobnoj temperaturi (25 °C) i u sušioniku na 30 °C do analize kako bi se utvrdio utjecaj temperature skladištenja na kvalitetu jaja. Temperatura skladištenja značajno (P < 0, 05) je utjecala na masu jaja, masu žumanjka, pH bjelanjka, visinu bjelanjka i Haugh jedinice. Vrijeme skladištenja također je imalo značajan (P < 0, 05) utjecaj na debljinu ljuske, masu žumanjka, pH bjelanjka, visinu bjelanjka i Haugh jedinice. Navedene značajne promjene bile su u vidu narušavanja kvalitete jaja, stoga možemo zaključiti da su povišene temperature i produženo vrijeme skladištenja imali negativan utjecaj na kvalitetu konzumnih jaja.

kvaliteta jaja ; temperatura ; vrijeme skladištenja

nije evidentirano

engleski

Changes of the hen egg quality parameters during storage on elevated temperature and during longer storage time

nije evidentirano

egg quality ; temperature ; storage time

nije evidentirano

Podaci o prilogu

49-49.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 25. međunarodnog savjetovanja KRMIVA 2018 ; Book of Abstracts 25th international conference KRMIVA 2018

Zagreb: Krmiva

1847-2370

Podaci o skupu

25. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 25th international conference KRMIVA

predavanje

06.06.2018-08.06.2018

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija