Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj soka od višnje na spavanje i subjektivan osjećaj opterećenja kod nogometaša (CROSBI ID 422227)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Lončarić, Dominik Utjecaj soka od višnje na spavanje i subjektivan osjećaj opterećenja kod nogometaša / Šatalić, Zvonimir (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Lončarić, Dominik

Šatalić, Zvonimir

hrvatski

Utjecaj soka od višnje na spavanje i subjektivan osjećaj opterećenja kod nogometaša

Sok od višnje i njegovi učinci na oporavak mišića postaju sve češća tema u znanstvenim istraživanjima tjelesne aktivnosti. Sadrži fitokemikalije koje djeluju antiupalno i visoku koncentraciju melatonina koji poboljšava kvalitetu sna. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi može li sok od višnje povoljno utjecati na san nogometaša (n=15, dobi 17-31 godina) i smanjiti subjektivan osjećaj opterećenja treninga. Nogometaši su tijekom kontrolnog tjedna ispunjavali upitnik o spavanju te evidentirali subjektivni osjećaj opterećenja (Borgova skala). Zatim su tijekom tri tjedna konzumirali sok od višnje, sok od jabuke ili čokoladno mlijeko (200 mL/dan 1-2 h prije spavanja). Pozitivan utjecaj soka od višnje na kvalitetu spavanja vidljiv je kod pojedinih ispitanika u usporedbi s ostala dva napitka i kontrolnim tjednom. Kod subjektivnog osjećaja opterećenja treninga, rezultati su nedosljedni. Na temelju literaturnih podataka opisanih u ovom radu sportašima se može sok od višnje (230-340 mL) preporučiti za ubrzanje oporavka, također i za poboljšanje kvalitete sna.

sok od višnje, oporavak, san, nogometaši, fitokemikalije

nije evidentirano

engleski

Effects of tart cherry juice on sleep and rated perceived exertion in football players

nije evidentirano

tart cherry juice, recovery, sleep, footballers, phytochemicals

nije evidentirano

Podaci o izdanju

33

19.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Nutricionizam