Biovalorizacija konopljine pogače nakon obrade s Trametes versicolor i Humicola grisea (CROSBI ID 422627)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Alilović, Kristina
Tišma, Marina
hrvatski
Biovalorizacija konopljine pogače nakon obrade s Trametes versicolor i Humicola grisea
Kao nusproizvod u procesu proizvodnje ulja hladnim prešanjem nastaje pogača u kojoj zaostaju određene količine ulja, a koja sadrži proteine, vlakna, mineralne tvari i druge sastojke. U ovome radu provedena je biološka obrada konopljine pogače s dva mikroorganizma, Trametes versicolor i Humicola grisea, u uvjetima fermentacije na čvrstim nosačima. Analiziran je kemijski sastav konopljine pogače (udio vlakana, proteina, masti, mineralnih tvari, ukupnog organskog ugljika) prije obrade i nakon deset dana obrade. Svakodnevno su analizirane i koncentracije jednostavnih šećera u vodenim ekstraktima pogača, te su mjerene volumne aktivnosti enzima lipaze. Na temelju dobivenih rezultata zaključeno je da nakon obrade s oba mikroroganizma dolazi do porasta udjela mineralnih tvari, proteina, ukupnog organskog ugljika i vlakana u konopljinoj pogači. No, unatoč tome što je detektirano smanjenje udjela masti, nisu zabilježene vrijednosti volumnih aktivnosti lipaza značajnije za njenu daljnju primjenu. Rezultati analize šećera ukazuju da oba mikroorganizma hidroliziraju saharozu do glukoze i fruktoze, te troše glukozu za svoj rast, te je dokazano da, za razliku od H. grisea, T. versicolor ne metabolizira fruktozu.
biološka obrada ; konopljina pogača ; Humicola grisea ; lipaza ; Trametes versicolor
nije evidentirano
engleski
Biovalorization of hemp seed oil cake after biological treatment with Trametes versicolor and Humicola grisea
nije evidentirano
biological treatment ; hemp seed oil cake ; Humicola grisea ; lipase ; Trametes versicolor
nije evidentirano
Podaci o izdanju
51
28.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek