Pakiranje mliječnih proizvoda (CROSBI ID 422763)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Vincek, Ivana
Tomac, Ivana
hrvatski
Pakiranje mliječnih proizvoda
Ambalažni materijali, prema Pravilniku Republike Hrvatske (NN RH 97/2005), predstavljaju svaki materijal od kojeg se proizvodi ambalaža (staklo, plastika, papir, karton, drvo, metal, višeslojni materijali i drugi materijali). Mliječni proizvodi dobiveni su preradom svježeg mlijeka, a najčešće se dobivaju fermentacijom mlijeka uz prisustvo mliječnih bakterija. U mliječne proizvode ubrajaju se jogurt, vrhnje, sir, sladoled i maslac. Pakiranje mliječnih proizvoda je vrlo važno zbog očuvanja proizvoda od kvarenja, održavanja karakterističnih svojstava i nutritivnog sastava. Cilj ambalaže za pakiranje mliječnih proizvoda je dostava nutritivno vrijednog, zdravstveno ispravnog proizvoda u ekonomičnoj ambalaži krajnjem potrošaču. Kriteriji za odabir pakiranja mliječnih proizvoda su zakonodavstvo, troškovi proizvodnje, okolina, zatim utjecaj kisika, vodene pare, topline i opasnosti tijekom transporta te kompatibilnost materijala. Također, ambalažni materijal za pakiranje mliječnih proizvoda mora biti otporan na fizikalne, kemijske i mikrobiološke promjene ovisno o vrsti proizvoda. Polimerni, višeslojni, stakleni ambalažni materijali se najčešće koriste za pakiranje mliječnih proizvoda. Stoga je zadatak ovog završnog rada bio opisati mliječne proizvode i njihove zahtjeve za pakiranjem, opisati ambalažne materijale koji se upotrebljavaju za pakiranje mliječnih proizvoda te navesti i opisati na primjerima vrste pakiranja mliječnih proizvoda.
mliječni proizvodi ; ambalažni materijali ; pakiranje
nije evidentirano
engleski
Packaging of Dairy Products
nije evidentirano
dairy products ; packaging materials ; package
nije evidentirano
Podaci o izdanju
21
28.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek, Hrvatska