Utjecaj konvekcijskog sušenja na sadržaj škroba i pepela različitih sorata batata (CROSBI ID 255259)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Matin, Ana ; Krička, Tajana ; Kalambura, Sanja ; Jurišić, Vanja ; Livaić, Marija ; Benko, Božidar ; Grubor, Mateja
hrvatski
Utjecaj konvekcijskog sušenja na sadržaj škroba i pepela različitih sorata batata
Batat (Ipomoea batatas L.) je višegodišnja tropska povrtna kultura koja se koristi u hranidbi domaćih životinja (krava, svinja i peradi), a porasla mu je i konzumacija u ljudskoj prehrani posljednjih nekoliko godina. Cilj istraživanja ovog rada je utvrditi sadržaj pepela i škroba batata, radi probavljivosti, nakon konvekcijskog sušenja – dehidriranjem na tri različite temperature sušenja (50, 60 i 70 °C), brzinu otpuštanja vode prilikom sušenja kao i utjecaj temperature sušenja na boju četiriju sorata batata (narančasti Beauregard, ljubičasti 414 Purple, žuti O’Henry i bijeli Japanese). Rezultati istraživanja pokazuju da od četiri istraživane sorte samo jedna brže otpušta vodu prilikom sušenja, dok sve ostale otpuštaju vodu podjednakom brzinom. Kod toga je sadržaj pepela rastao povećanjem temperature dok se sadržaj škroba smanjivao. Također je utvrđeno da sušenje utječe na promjenu boje, te se najmanja promjena očekivano očitovala sušenjem na najnižoj temperaturi. Statističkom obradom rezultata utvrđene su signifikantne razlike između sorata i načina termičke dorade.
batat ; sušenje ; kvalitativne karakteristike ; promjena boje
nije evidentirano
engleski
Convective drying impact on starch and ash content of different sweet potato varieties
nije evidentirano
sweet potato ; drying ; qualitative characteristics ; color change
nije evidentirano
Podaci o izdanju
59 (2)
2017.
61-67
objavljeno
0023-4850
1848-901X