Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj konvekcijskog sušenja na sadržaj škroba i pepela različitih sorata batata (CROSBI ID 255259)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Matin, Ana ; Krička, Tajana ; Kalambura, Sanja ; Jurišić, Vanja ; Livaić, Marija ; Benko, Božidar ; Grubor, Mateja Utjecaj konvekcijskog sušenja na sadržaj škroba i pepela različitih sorata batata // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 59 (2017), 2; 61-67

Podaci o odgovornosti

Matin, Ana ; Krička, Tajana ; Kalambura, Sanja ; Jurišić, Vanja ; Livaić, Marija ; Benko, Božidar ; Grubor, Mateja

hrvatski

Utjecaj konvekcijskog sušenja na sadržaj škroba i pepela različitih sorata batata

Batat (Ipomoea batatas L.) je višegodišnja tropska povrtna kultura koja se koristi u hranidbi domaćih životinja (krava, svinja i peradi), a porasla mu je i konzumacija u ljudskoj prehrani posljednjih nekoliko godina. Cilj istraživanja ovog rada je utvrditi sadržaj pepela i škroba batata, radi probavljivosti, nakon konvekcijskog sušenja – dehidriranjem na tri različite temperature sušenja (50, 60 i 70 °C), brzinu otpuštanja vode prilikom sušenja kao i utjecaj temperature sušenja na boju četiriju sorata batata (narančasti Beauregard, ljubičasti 414 Purple, žuti O’Henry i bijeli Japanese). Rezultati istraživanja pokazuju da od četiri istraživane sorte samo jedna brže otpušta vodu prilikom sušenja, dok sve ostale otpuštaju vodu podjednakom brzinom. Kod toga je sadržaj pepela rastao povećanjem temperature dok se sadržaj škroba smanjivao. Također je utvrđeno da sušenje utječe na promjenu boje, te se najmanja promjena očekivano očitovala sušenjem na najnižoj temperaturi. Statističkom obradom rezultata utvrđene su signifikantne razlike između sorata i načina termičke dorade.

batat ; sušenje ; kvalitativne karakteristike ; promjena boje

nije evidentirano

engleski

Convective drying impact on starch and ash content of different sweet potato varieties

nije evidentirano

sweet potato ; drying ; qualitative characteristics ; color change

nije evidentirano

Podaci o izdanju

59 (2)

2017.

61-67

objavljeno

0023-4850

1848-901X

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)