Skladištenje i dorada žitarica u ekološkoj poljoprivredi (CROSBI ID 422837)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kršak, Anamarija
Matin, Ana
hrvatski
Skladištenje i dorada žitarica u ekološkoj poljoprivredi
Cilj ovoga rada je objasniti manipuliranje i doradu ekološki uzgojenih žitarica u skladu s važećim regulativama. Žitarice koje se najviše koriste u ekološkoj proizvodnji su pšenica, ječam i zob. Objasniti će se kako određeni postupci djeluju na žitarice i njihov proces skladištenja. Postupke dorade dijelimo na termičke i hidrotermičke. U termičku doradu ubraja se konvekcijsko i kondukcijsko sušenje te peletiranje. U konvekcijsko sušenje ubraja se šaržna i kontinuirana sušara te dorada pšenice, ječma i zobi sušenjem. U kondukcijsko sušenje spada tostiranje. U svim nabrojenim postupcima, osim sušenja, dorađuje se sušeno zrno. Mikronizacija, ekstrudiranje i ekspandiranje su termički i hidrotermički postupci dorade. Vrste skladištenja žitarica dijele se na podna skladišta i silose gdje se sirovine suše i čuvaju kao gotov proizvod ili se dalje prerađuju mljevenjem. Finalni proizvodi nakon mljevenja mogu biti griz, brašno, pahuljice i slično. U Hrvatskoj postoji sve veći interes poljoprivrednika za ekološku proizvodnju no najveći nedostatak je što ne postoji silosna ćelija za ekološke proizvode.
ekološka proizvodnja, skladišta, silosi, dorada
nije evidentirano
engleski
Storage and processing of cereals in ecological agriculture
nije evidentirano
ecological production, warehouses, silos, finishing
nije evidentirano
Podaci o izdanju
27
29.06.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb