Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Ambalaža za pakiranje kave (CROSBI ID 422914)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Gotal, Ana-Marija Ambalaža za pakiranje kave / Tomac, Ivana (mentor); Osijek, Hrvatska, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2018

Podaci o odgovornosti

Gotal, Ana-Marija

Tomac, Ivana

hrvatski

Ambalaža za pakiranje kave

Kava je zimzeleni grm. Najznačajnije botaničke vrste kave su arabica, robusta i liberika. Karakteristična aroma, okus i miris su značajke kvalitete kave, a ujedno se na navedeni zahtjevi za pakiranje kave odnose i na odabir ambalažnog materijala. Ambalažni materijali koji se najviše upotrebljavaju za pakiranje kave su papir, plastični materijali, višeslojna ambalaža, staklo i aluminij moraju spriječiti prodor mikroorganizama, zaštititi kavu od vlage, utjecaja svjetlosti i kisika. Kava se najčešće pakira u staklenke s plastičnim navojnim poklopcem, u aluminijske limenke s aluminijskim poklopcem ili plastičnim poklopcem, u vrećice od višeslojnog materijala, dok se pržena zrna mogu pakirati u papirnate vrećice s polietilenskom folijom za bolji uvid u sadržaj vrećice. Zelena zrna pakiraju se u jutene vreće koje ujedno služe i za transport. Vakuum pakiranje ili pakiranje u atmosferi inertnih plinova odnosno u modificiranoj ili kontroliranoj atmosferi pakira se kava s ciljem održavanja karakterističnih fizikalno-kemijskih i organoleptičkih svojstava. Kava ''za van'' pakira se u plastične čaše ili u jestivu ambalažu. Cilj ovog završnog rada je opisati zahtjeve za pakiranje, vrste ambalažnog materijala za pakiranje kave te navesti i opisati primjere pakiranja različitih kava.

ambalažni materijali ; pakiranje ; pržena kava ; mljevena kava ; instant kava

nije evidentirano

engleski

Coffee Packaging

nije evidentirano

packaging materials ; packaging ; roasted coffee ; ground coffee ; instant coffee

nije evidentirano

Podaci o izdanju

20

28.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija