Ambalaža za pakiranje kave (CROSBI ID 422914)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Gotal, Ana-Marija
Tomac, Ivana
hrvatski
Ambalaža za pakiranje kave
Kava je zimzeleni grm. Najznačajnije botaničke vrste kave su arabica, robusta i liberika. Karakteristična aroma, okus i miris su značajke kvalitete kave, a ujedno se na navedeni zahtjevi za pakiranje kave odnose i na odabir ambalažnog materijala. Ambalažni materijali koji se najviše upotrebljavaju za pakiranje kave su papir, plastični materijali, višeslojna ambalaža, staklo i aluminij moraju spriječiti prodor mikroorganizama, zaštititi kavu od vlage, utjecaja svjetlosti i kisika. Kava se najčešće pakira u staklenke s plastičnim navojnim poklopcem, u aluminijske limenke s aluminijskim poklopcem ili plastičnim poklopcem, u vrećice od višeslojnog materijala, dok se pržena zrna mogu pakirati u papirnate vrećice s polietilenskom folijom za bolji uvid u sadržaj vrećice. Zelena zrna pakiraju se u jutene vreće koje ujedno služe i za transport. Vakuum pakiranje ili pakiranje u atmosferi inertnih plinova odnosno u modificiranoj ili kontroliranoj atmosferi pakira se kava s ciljem održavanja karakterističnih fizikalno-kemijskih i organoleptičkih svojstava. Kava ''za van'' pakira se u plastične čaše ili u jestivu ambalažu. Cilj ovog završnog rada je opisati zahtjeve za pakiranje, vrste ambalažnog materijala za pakiranje kave te navesti i opisati primjere pakiranja različitih kava.
ambalažni materijali ; pakiranje ; pržena kava ; mljevena kava ; instant kava
nije evidentirano
engleski
Coffee Packaging
nije evidentirano
packaging materials ; packaging ; roasted coffee ; ground coffee ; instant coffee
nije evidentirano
Podaci o izdanju
20
28.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek, Hrvatska