Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Antimikrobna aktivnost bakterija mliječne kiseline (CROSBI ID 423161)

Ocjenski rad | diplomski rad

Obadić, Valentina Antimikrobna aktivnost bakterija mliječne kiseline / Leboš Pavunc, Andreja (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Obadić, Valentina

Leboš Pavunc, Andreja

hrvatski

Antimikrobna aktivnost bakterija mliječne kiseline

Antimikrobna aktivnost bakterija mliječne kiseline predstavlja veliki značaj za prehrambenu industriju jer omogućava korištenje prirodnih konzervansa. Organske kiseline, diacetil, vodikov peroksid, reutein i bakteriocini predstavljaju antimikrobne komponente metabolizma bakterija mliječne kiseline. Bakteriocini, koji su antimikrobni peptidi proizvedeni na ribosomima, imaju i primjenu u medicini kao tvari koje bi potencijalno mogle smanjiti uporabu antibiotika. U ovom radu ispitivana je antibakterijska aktivnost različitih sojeva, prisutnost bakteriocina te kompetitivna ekskluzija patogenih bakterija Listeria monocytogenes i Staphylococcus aureus s odabranim Lactobacillus plantarum sojevima. Najjače antimikrobno djelovanje prema patogenima L. monocytogenes i S. aureus dokazano je za sojeve L. plantarum D13, SF9C i SF15C kod kojih je i potvrđena prisutnost bakteriocina. Kompetitivna ekskluzija dokazala je da navedeni sojevi utječu na adheziju S. aureus dok na adheziju L. monocytogenes nemaju utjecaja.

bakterije mliječne kiseline, antimikrobna aktivnost, bakteriocini

nije evidentirano

engleski

Antimicrobial activity of lactic acid bacteria

nije evidentirano

lactic acid bacteria, antimicrobial activity, bacteriocins

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

27.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija