Antimikrobna aktivnost bakterija mliječne kiseline (CROSBI ID 423161)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Obadić, Valentina
Leboš Pavunc, Andreja
hrvatski
Antimikrobna aktivnost bakterija mliječne kiseline
Antimikrobna aktivnost bakterija mliječne kiseline predstavlja veliki značaj za prehrambenu industriju jer omogućava korištenje prirodnih konzervansa. Organske kiseline, diacetil, vodikov peroksid, reutein i bakteriocini predstavljaju antimikrobne komponente metabolizma bakterija mliječne kiseline. Bakteriocini, koji su antimikrobni peptidi proizvedeni na ribosomima, imaju i primjenu u medicini kao tvari koje bi potencijalno mogle smanjiti uporabu antibiotika. U ovom radu ispitivana je antibakterijska aktivnost različitih sojeva, prisutnost bakteriocina te kompetitivna ekskluzija patogenih bakterija Listeria monocytogenes i Staphylococcus aureus s odabranim Lactobacillus plantarum sojevima. Najjače antimikrobno djelovanje prema patogenima L. monocytogenes i S. aureus dokazano je za sojeve L. plantarum D13, SF9C i SF15C kod kojih je i potvrđena prisutnost bakteriocina. Kompetitivna ekskluzija dokazala je da navedeni sojevi utječu na adheziju S. aureus dok na adheziju L. monocytogenes nemaju utjecaja.
bakterije mliječne kiseline, antimikrobna aktivnost, bakteriocini
nije evidentirano
engleski
Antimicrobial activity of lactic acid bacteria
nije evidentirano
lactic acid bacteria, antimicrobial activity, bacteriocins
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
27.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb