Prihvatljivost napitka od lista masline i voćnog soka (CROSBI ID 423353)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Alić, Mirela
Vahčić, Nada
hrvatski
Prihvatljivost napitka od lista masline i voćnog soka
Senzorska procjena je znanstvena disciplina koja potiče, mjeri, analizira i interpretira reakcije na one karakteristike hrane koje se zapažaju putem osjetila vida, njuha, okusa, dodira i sluha. Cilj ovog rada bio je ispitati prihvatljivost i preferenciju dva napitka od lista masline i dodanog voćnog soka od strane potrošača. Uzorak 427 je napitak od lista masline i soka od jabuke, uzorak 159 je sok od lista masline i soka od višnje. Procjenjivala su se sljedeća svojstva: okus, miris, boja te sveukupni dojam napitka. Proveden je test nizanja po preferenciji i test prihvaćanja pomoću 9 – bodovne hedonističke ljestvice i ̏JAR ̋skale. Zaključak je da je uzorak 427 više preferiran od strane potrošača.
hedonistička skala, ̏JAR ̋skala, list masline, senzorska procjena, test nizanja po preferenciji
nije evidentirano
engleski
Acceptance of juice from olive leaf and fruit juice
nije evidentirano
hedonistic scale, ̏JAR ̋scale, olive leaf, sensory evaluation, ranking test
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23
16.07.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb